Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

«Έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει η Άγκυρα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής προωθεί η Άγκυρα, αναφέρει ο Φιλελεύθερος
Σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής προωθεί η Άγκυρα, αναφέρει ο Φιλελεύθερος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Τουρκία «δοκιμάζει» τις αντοχές της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις, προωθώντας σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε περιοχές εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της, επισημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει τους χάρτες των θαλασσίων «οικοπέδων» ανάλογα με τις πιέσεις ή αντιδράσεις που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία ζήτησε την εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για 11 «οικόπεδα» στον κόλπο της Αττάλειας, που εκτείνονται μέχρι και το δυτικό άκρο της Κύπρου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι κήρυξε διαδοχικά προσφορές ενδιαφέροντος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες και επαναξιολόγηση ερευνών που έγιναν στο παρελθόν.

Στόχος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ο έρευνες να γίνουν το καλοκαίρι.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία άλλαξε το χάρτη των οικοπέδων που είχε δημοσιεύσει το 2008 με άλλο το 2009, αφαιρώντας «οικόπεδα» που διεκδικεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Όμως διατήρησε ένα δυτικά της Πάφου, για το οποίο ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Επίσης -σύμφωνα πάντα με τον Φιλελεύθερο- διατηρεί στους χάρτες της ένα ακόμα «οικόπεδο» νοτιοδυτικά της Πάφου, που περιλαμβάνει μέρος των «οικοπέδων» 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν περιέλαβε σ' αυτά για τα οποία ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010 προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο η Τουρκία αρνείται ή κωλυσιεργεί να πράξει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: