Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» με δύναμη από το Σύνταγμα και την Ευρώπη

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση

Ρυθμός στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα
Ρυθμός στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι και άλλες 100 πόλεις σε μία ταυτόχρονη ειρηνική διαμαρτυρία. Δεκάδες χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» έχουν κατακλύσει από το απόγευμα της Κυριακής την πλατεία Συντάγματος στη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση του κινήματος που διαδηλώνει εδώ και πέντε ημέρες κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας.

Κεντρικό σύνθημα «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι» στην πλατεία Συντάγματος, όπου κυριαρχούν τα πανό σε ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά. Συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας.Η συγκέντρωση της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος είναι η μεγαλύτερη σε όγκο από την έναρξη της διαμαρτυρίας, καθώς οι «Αγανακτισμένοι» εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν και τις 30.000, ενώ συνεχώς καταφθάνουν περισσότεροι.

Το εορταστικό κλίμα ξεκινά από τις αποβάθρες του μετρό, υπάρχει ρυθμός, πολλοί χορεύουν, άλλοι χτυπούν κατσαρόλες και φωνάζουν μέτρα κατά της λιτότητας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι νέοι, ενώ στη συγκέντρωση δίνουν το «παρών» και μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς του.

Στην πλατεία κυματίζουν ελληνικές σημαίες και απουσιάζουν όπως και κάθε ημέρα οι κομματικές ταυτότητες.

Οι κινητοποιήσεις προσέλαβαν την Κυριακή πανευρωπαϊκή διάσταση, καθώς μέσω Διαδικτύου απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας. Οι «Αγανακτισμένοι» βγήκαν στην Πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου, στη Σανς Ελιζέ και σε περισσότερες από 100 πόλεις.

Οι πολίτες που κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, ενώ οι σκηνές είναι την Κυριακή περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η σελίδα της «Ευρωπαϊκής Επανάστασης», που δημιούργησαν Έλληνες και Ισπανοί.

Μέσω της συγκεκριμένης σελίδας, οι Ευρωπαίοι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις κεντρικές πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων την Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: