Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μέρκελ: Ενδογερμανικό κάλεσμα στήριξης νέας βοήθειας στην Ελλάδα

tanea.gr

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης τη στήριξη για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες επενδυτές.

Η Μέρκελ στηρίζει την πρόταση «ήπιας αναδιάρθρωσης» με επταετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που έκανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με την επιστολή του σε ΕΚΤ, ΔΝΤ Κομισιόν και τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Σε χθεσινοβραδινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU, FDP συζητήθηκε η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε προσδιόρισε στα 90 δισ. το ύψος ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μέχρι το 2014.

Η καγκελάριος φέρεται να προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία και κάλεσε τη χώρα μας να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα. «Εάν δεν τεθούν νέες προϋποθέσεις στην Ελλάδα θα σταλεί ένα κακό μήνυμα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», είπε η Μέρκελ σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Η καγκελάριος κάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους για να συνδιαμορφώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου και στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

Σήμερα οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες θα οριστικοποιήσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα προωθήσουν προς έγκριση στο Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) αύριο Παρασκευή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρίντερλε FDP, ζήτησε από την κυβέρνηση Μέρκελ να τηρήσει σκληρή στάση στο θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Ισχύει η αρχή της ομοφωνίας. Και χωρίς τη συναίνεση της Γερμανίας δεν θα προχωρήσει τίποτα» τόνισε ο Μπρίντερλε σε δηλώσεις του στο πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας ARD.

Ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει μία άτακτη πτώχευση της Ελλάδας, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει ακριβώς τους κινδύνους που υπάρχουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο φιλελεύθερος πολιτικός δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων με την εθελοντική συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών.

Για τις αντιστάσεις που υπάρχουν στην πρόταση αυτή, ο Μπρίντερλε ανέφερε τη Γαλλία που απορρίπτει κάθε μορφής αναδιάρθρωση τονίζοντας ότι «στο τέλος πρέπει να συναντηθούμε. Χωρίς την έγκριση της Γερμανίας δεν θα υπάρξουν άλλες πληρωμές για την Ελλάδα».

Ο Μπρίντερλε άσκησε κριτική για την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα».

Ειδικά στον τομέα αυτό εκτίμησε ότι «προφανώς οι Έλληνες δεν τα καταφέρνουν χωρίς έξωθεν βοήθεια» και πρότεινε στήριξη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων με την αποστολή ειδικών από την Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: