Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup Πιθανόν στα τέλη Ιουνίου νέο πακέτο βοήθειας, αλλά υπό αυστηρούς όρους λέει ο Γιούνκερ

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα του νέου δανείου
Στη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα του νέου δανείου
Βερολίνο, Γερμανία
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της 20ής Ιουνίου.«Δεν έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση [...] τα δημοσιεύματα για συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα δεν ευσταθούν», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης βράβευσης του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, ο κ. Γιούνκερ είπε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου είναι πιθανό, εφόσον η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Η απόφαση θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

«Η προσωπική μου αίσθηση και γνώση είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα», το οποίο, όπως υπογράμμισε, «θα διατεθεί υπό το πλαίσιο αυστηρών προϋποθέσεων».

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, ότι θα εφαρμόσει στην πράξη το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί), ακολουθεί την επομένη το Ecofin και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα σχεδιάζει να εκδώσει ανακοίνωση την Παρασκευή για την πρόοδο της χώρας αναφορικά με την μείωση του ελλείμματος, στην οποία όμως δεν θα γίνεται αναφορά στο εάν η Ελλάδα θα λάβει νέα βοήθεια πέραν της υπάρχουσας των 110 δισ. ευρώ, όπως είπαν στο Reuters πηγές κοντά στη διαδικασία.

«Η τρόικα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή, είπε, ενώ μία άλλη πηγή ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους της όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αποκρατικοποιήσεις.

«Θα αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, ενώ οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει αναφορικά με πιθανή επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα πάει για τις επόμενες ημέρες», επισήμανε.

«Αυτά τα ερωτήματα είναι περισσότερο πολιτικά και θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και συμβούλων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της χώρας ελπίζουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά δεν θα γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της τρόικας. Από την πλευρά της Κομισιόν αναμένεται να δοθεί μία συνέντευξη σε ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων και μία σε διεθνές.

Συνάντηση Γιούνκερ - Παπανδρέου

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής (15:00) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου θα φτάσει στο Λουξεμβούργο αργότερα την Πέμπτη.

Επί τάπητος εκτιμάται ότι θα τεθεί το θέμα του νέου δανείου, ενώ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ώς το 2015.

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο, το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.


Σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, η επιβολή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011-2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις -κυρίως στα φορολογικά- θα γίνεται μέσω νομοσχεδίων.
σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012, ενώ στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013,

Αναφορικά με την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο (στα τέλη Ιουνίου) θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: