Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Ευχαριστώ» του Ισραήλ προς την Ελλάδα για το μπλόκο στον Στόλο της Ελευθερίας

Συνάντηση Παπούλια - Πέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Ευχαριστίες προς την Αθήνα για την απαγόρευση προς τον διεθνή στολίσκο να σπάσει συμβολικά τον αποκλεισμό της Γάζας μετέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

«Σας ευχαριστώ που σταματήσατε το στολίσκο, σύμφωνα με τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Με τη δράση αυτή, συμβάλατε στο να ηρεμήσει η κατάσταση και, σε τελική ανάλυση, στο καλό της Γάζας» δήλωσε ο Πέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε ζητήσει «απ' όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, για να αποθαρρύνουν τέτοιους στολίσκους προς τη Γάζα», εκφράζοντας φόβους ότι θα σημειωθούν βιαιότητες, είχε δηλώσει στις 27 Μαΐου ο εκπρόσωπός του.

Εν τω μεταξύ, ο Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για συστημική κρίση του ευρώ, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Παπούλιας ήταν επικριτικός για τις «πρόχειρες λύσεις» που προσφέρονται στην κρίση του ευρώ και σημείωσε: «Η επιβίωση της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση των ηγετών της να καταλήξουν άμεσα, σε μία συνολική στρατηγική, που θα αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις της νομισματικής ένωσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις σχέσεις Ελλάδας -Ισραήλ, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές με ραγδαία βελτίωση και με προοπτικές να διερευνηθεί η περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομές.

Η στενή πολιτική σχέση αντικατοπτρίζεται και από την κοινή απόφαση των δύο χωρών για θεσμοθέτηση Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η χώρα μας στηρίζει την εξεύρεση μία βιώσιμης και συνολικής λύσης, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ: «Για την Ελλάδα η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, μιλώντας για «την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή» και η οποία ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να αποσπά τη προσοχή μας από την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος».

Ο κ.Παπούλιας θα έχει συνομιλίες νωρίς το απόγευμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: