Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα τηρηθούν στο ακέραιο, λένε Γερμανία και ΕΕ

Εφεδρικό σχέδιο για την έκτη δόση

Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής επί το αυστηρότερο και η σκλήρυνση των όρων στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών.

Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν η διάχυση της κρίσης να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στην επικύρωση από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια των αποφάσεων για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αντιμετωπίσεως της κρίσης χρέους και για το σχέδιο για την ανταλλαγή ομολόγων, το οποίο εκτός των περίπλοκων τεχνικών και λογιστικών διαδικασιών είναι εκτεθειμένο σε πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με τις ευμετάβλητες συνθήκες στις αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθιστούν αδύνατο να απαντηθεί τουλάχιστον την παρούσα στιγμή το ερώτημα εάν η επόμενη δόση θα είναι η πρώτη του νέου δανείου που θα χορηγηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή η έκτη δόση ύψους 5,8 δισ. ευρώ του υφιστάμενου μηχανισμού στηρίξεως.

Πάντως, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» τόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζονται καθησυχαστικοί και δηλώνουν πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα ισχύσουν στο ακέραιο.

Η ίδια εφημερίδα ζλητησε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά πόσον οι τρέχουσες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη χώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπαναχώρηση από τις αρχικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε ακόμη αν οι προαναφερόμενες πολιτικές αντιδράσεις αποτελούν διασταλτικά απειλή για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και αν μπορεί ο ίδιος να δηλώσει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα έχει εγκαίρως πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Συνεργάτες του κ. Σόιμπλε απάντησαν στην εφημερίδα πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι όποιες συζητήσεις διεξάγονται επί του παρόντος στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν σε οποιαδήποτε περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου μήνα.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής απαιτούν την επικύρωση των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία δεν αναμένεται να είναι σε θέση να νομοθετήσουν πριν από τον Σεπτέμβριο, αφού δηλαδή επιστρέψουν οι βουλευτές από τις θερινές διακοπές.

Ωστόσο, παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν θεωρεί πως ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας θα ανακύψει κάποιο πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία.

«ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν από την Επιτροπή να σχολιάσει το ζήτημα και η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν διαβεβαίωσε επίσης πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα εφαρμοστούν όπως αρχικώς συμφωνήθηκαν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει εκτεθειμένη η Ελλάδα, ακόμη και στην περίπτωση μη έγκαιρης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του κ. Ρεν, σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή έχει καταρτίσει εφεδρικό σχέδιο, που προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο μέσω του αρχικού μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Η Ελλάδα θα στηριχτεί από τον υφιστάμενο μηχανισμό», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: