Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η Φινλανδία δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, λέει ο Γιούνκερ

«Αναζητούμε εναλλακτική λύση»

«Αναζητούμε άλλη λύση και δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι οι δυσκολίες με τις εγγυήσεις θα μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε τις επιμέρους αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
«Αναζητούμε άλλη λύση και δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι οι δυσκολίες με τις εγγυήσεις θα μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε τις επιμέρους αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: AΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι αξιώσεις που προβάλλει η Φινλανδία προς την Ελλάδα για εγγυήσεις, προκειμένου να συνεισφέρει στο νέο δάνειο της χώρας από την ευρωζώνη, δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια προφανώς να κατευνάσει τους φόβους που έχουν προκύψει για την υλοποίηση των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

«Αναζητούμε άλλη λύση και δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι οι δυσκολίες με τις εγγυήσεις θα μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε τις επιμέρους αποφάσεις της 21ης Ιουλίου» δήλωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Eurogroup επεξεργάζεται την πρόταση και ελπίζω ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευχαριστημένες με αυτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζ.Γιούνκερ αφού εξέφρασε την αντίθεσή του σε διμερείς συμφωνίες οι οποίες δεν είναι βιώσιμες, υπογράμμισε ότι αναζητείται μια άλλη λύση.

«Είμαστε πολύ κοντά σε λύση», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν θα σταθεί εμπόδιο στην οριστικοποίηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Αναγνώρισε βέβαια ότι το φιλανδικό αίτημα για την παροχή εγγυήσεων ήταν γνωστό πριν από τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου και αναγνώρισε ότι οι ηγέτες του ευρώ οχυρώθηκαν πίσω από «μια γενικόλογη διατύπωση» προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα.

Σύμφωνα ακόμη με τον Ζ.Γιούνκερ η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια των ελληνικών αρχών.

Ο πρόεδρος τoυ Εurogroυp τόνισε επίσης ότι η έκθεση της τρόικας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα υπάρξει απόφαση της ευρωζώνης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Την απόλυτη αναγκαιότητα για «πλήρη και έγκαιρη» εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υπογράμμισε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για την ευρωζώνη, και μάλιστα σε περιβάλλον «ιδιαίτερα υψηλής αβεβαιότητας», όπως τόνισε.

Στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

«Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν για την ευρωζώνη μια περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης» είπε ο Ρεν.

«Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης είναι συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, και, πιο πρόσφατα, ένα λιγότερο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και - ναι - ο αντίκτυπος της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Όλοι οι δείκτες για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα, έχουν κάπως επιδεινωθεί σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις μας», υπερθεμάτισε ο Ρεν.

Αναφερθείς στην κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η κεφαλαιακή επάρκειά τους βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ένα χρόνο πριν. Αυτό, πρόσθεσε, επιβεβαιώθηκε από τα stress test του Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των τεστ, συμπλήρωσε ο Ρεν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.

Σε όσες τράπεζες εντοπίστηκε κεφαλαιακό πρόβλημα, εξήγησε ο Ρεν, κλήθηκαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τους προτιμώνται οι αυξήσεις κεφαλαίου, οι πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, οι συγχωνεύεις, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε, η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη εάν οι λύσεις μέσω του ιδιωτικού τομέα δεν είναι διαθέσιμες. «Αυτή η διαδικασία προωθείται τώρα» είπε ο Επίτροπος, αν και αναγνώρισε ότι παρά τα προαναφερθέντα μέτρα οι τράπεζες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Εκτίμησε, όμως, ότι όσο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξελίσσεται η εύρεση κεφαλαίων θα γίνεται για αυτές πιο εύκολη. Υπενθύμισε δε ότι οι τράπεζες έχουν πάντα το δικαίωμα να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών και των ανάλογων προγραμμάτων για έκτακτη ρευστότητα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: