Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήρης απελευθέρωση στα ταξί - Tέλος στα πληθυσμιακά κριτήρια, 15.000 - 40.000 ευρώ οι άδειες


newpost.gr
Πλήρης απελευθέρωση στα ταξί - Tέλος στα πληθυσμιακά κριτήρια, 15.000 - 40.000 ευρώ οι άδειες
Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του ταξί προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη από τον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση. Tέλος στα πληθυσμιακά κριτήρια, 15.000-40.000 οι άδειες, που θα δίνονται από το κράτος.

Με το σχέδιο νόμου ορίζεται ότι:

- Η Άδεια Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) ταξί επανακτά το δημόσιο χαρακτήρα της, παραχωρείται αποκλειστικά από το κράτος με παράβολο 15-40.000 ευρώ για αυτοκίνητα και 5-10.000 ευρώ για μοτοσικλέτες (το ύψος του παραβόλου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης). Επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται για την απόκτηση πέραν του ενός οχήματος.

- Η άδεια ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια και είναι αμεταβίβαστη για να "χτυπηθεί" η φοροδιαφυγή και η μαύρη αγορά αδειών με δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα.

- Ανοίγει η αγορά της Ειδικής Μίσθωσης με οχήματα έως 9 θέσεων με κράτηση μέσω τηλεφώνου, ή Internet, χωρίς περιορισμό έδρας οχήματος και απαγόρευση επιβίβασης πελάτη από το δρόμο ή τις πιάτσες αλλά με ελεύθερη διαπραγμάτευση κομίστρου.

- Στα Ειδικής Μίσθωσης Οχήματα προβλέπεται και η λειτουργία Μοτοσικλετών Δημοσίας Χρήσης.

- Τα νέα αυτοκίνητα ταξί και τα οχήματα Ειδικής Μίσθωσης θα είναι καινούρια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και θα διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο και Τηλεόραση.

- Επίσης θα φέρουν μεγάλη διακριτή φωτιζόμενη πινακίδα και λωρίδα διαφορετικού χρώματος προκειμένου να ξεχωρίζουν στον δρόμο.

- Οι οδηγοί και οι κατά το νόμο υπεύθυνοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ε.Δ.Χ. οφείλουν να πιστοποιούνται και με σεμινάρια κατάρτισης που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αγγλικά ξενοδοχειακού επιπέδου.

- Συστήνεται επιτροπή υψηλού επιστημονικού κύρους με αντικείμενο την παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου και της ροής απόδοσης των νέων αδειών, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού για την αποφυγή καρτέλ με υποχρέωση καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδική πρόβλεψη γίνεται στο σχέδιο νόμου και για τους νυν κατόχους αδειών ταξί, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ μέσα από πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά άδεια για αγορά νέου οχήματος και την αναβάθμιση του υπάρχοντος. Το ποσό αυτό είναι ανάλογο με το μέγεθος της εταιρείας, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί και τον ετήσιο τζίρο και η επιδότηση κυμαίνεται από 35 έως και 55%. Επίσης, οι σημερινοί κάτοχοι μισής άδειας ταξί αποκτούν αδαπάνως μία Άδεια Παροχής Υπηρεσιών.

Για τους ιδιοκτήτες ταξί που απέκτησαν άδειες τα τελευταία 3-7 χρόνια, το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση και θα υπάρξουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα, στο σύνολο της χώρας κυκλοφορούν νόμιμα 28.000 ταξί, από τα οποία 15.000 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται ότι έχουν μεταβιβαστεί 35.000 άδειες, με τιμές που ανάλογα με τις εποχές κυμάνθηκαν από 70.000 έως και 200.000 ευρώ.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα υπάρχει ειδικός χώρος με link υποχρεωτικά για όλες τις ιστοσελίδες όλων των εταιρειών καθώς και για την αποστολή καταγγελιών-παραπόνων.

Στο σχέδιο νόμου δε γίνεται καμία αναφορά σε πληθυσμιακά κριτήρια, κάτι που περιείχε το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο σχέδιο νόμου "Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα (νέα ταξί, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι εννέα θέσεων και μοτοσικλέτες δημόσιας χρήσης (Μ.Δ.Χ)", αναφέρεται ότι στόχος του είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς με επιβατηγά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα καθώς και η εισδοχή νέων μορφών παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και εξυπηρέτησης του κοινού, κατά τρόπο ώστε αφενός μεν να διασφαλίζεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ο δημόσιος χαρακτήρας της άδειας λειτουργίας για την άσκηση της παρεχόμενης υπηρεσίας, αφετέρου δε το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ανάγκες του πολίτη - επιβάτη.

Με το νομοσχέδιο επιδιώκονται:

- Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της άδειας λειτουργίας ταξί και η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας που αυτές συνιστούν.

- Η δημιουργία των θεσμικών προϋποθέσεων που διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα.

- Η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για την οργάνωση παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης - νέα ταξί καθώς και για την εξυπηρέτηση του κοινού με επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης μέχρι 9 θέσεων και Μοτοσικλέτες δημόσιας χρήσης με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Η εξαφάνιση φαινομένων αγοραπωλησίας αδειών λειτουργίας ταξί υπό συνθήκες αδιαφάνειας και η πάταξη εστιών φοροδιαφυγής.

- Η εισδοχή στην αγορά νέων υπηρεσιών εξυπηρέτησης με θετική συμβολή στη δημιουργία συνθηκών ποιοτικού τουρισμού και με άμεσες συνέπειες στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υπό όρους ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ταξί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, θα πάρουμε το νομοσχέδιο στα χέρια μας για να ενημερωθούμε και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: