Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η έκτη δόση εγκρίθηκε, σειρά παίρνει το μεγάλο «κούρεμα» - Διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες









Η έκτη δόση εγκρίθηκε, σειρά παίρνει το μεγάλο «κούρεμα» - Διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το ΔΝΤ να προτίθεται να πράξει το ίδιο, με το επόμενο βήμα, της επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, να τίθεται επί τάπητος στη διπλή Σύνοδο Κορυφής, όπως φυσικά και τα σενάρια «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και της συμμετοχής των τραπεζών σε αυτό. Γιουνκέρ και Φέκτερ επιβεβαίωσαν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ενώ η γαλλική εφημερίδα Les Echos κάνει λόγο για συμφωνία απομείωσης 50-55%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) ενέκριναν τελικά, το βράδυ της Παρασκευής, την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. προς την Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική τους συμμετοχή, που φτάνει τα 5,8 δισ. Αυτό που απομένει είναι η έγκριση των υπολοίπων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, κάτι για το οποίο υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αφού σύμγωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ της σχετικής έγκρισης, περιμένοντας το πράσινο φως και από το συμβούλιο. Η καταβολή του ποσού έχει προγραμματιστεί μέσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, επιτρέποντας στην Αθήνα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφανθεί θετικά στις αρχές Νοεμβρίου.

Επόμενο βήμα, το οποίο αποτελεί και άλυτο γρίφο για τους Ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με το σύνολο του ελληνικού χρέους και το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωσή του («κούρεμα») χωρίς να υπάρξει ντόμινο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τη διπλή Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και της Τετάρτης να κρίνονται κομβικές.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας, πάντως, θα πρέπει να προετοιμαστούν για απώλειες πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, της τάξης τουλάχιστον του 50%, με στόχο να διασώσουν από την πτώχευση τη χώρα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη χώρα μας προβλέπει «κούρεμα» 21%, ποσοστό που δεν δίνει λύση στο ζήτημα».

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ "βαρύτερες" εκείνων που προβλέπονταν», ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ. «Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου. Την ύπαρξη διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Και οι δύο όμως δεν μίλησαν για συγκεκριμένο ποσοστό.

Εξάλλου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα Σάββατο στις Βρυξέλλες με τον Νικολά Σαρκοζί, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Μέρκελ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν σε αυτή τη συνάντηση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τη «συνταγή» κατά της κρίσης.

Σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, η γαλλική εφημερίδα Les Echos, πάντως, κάνει λόγο για συμφωνία με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από 50%- 55%, επικαλούμενη διπλωματική πηγή. Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας των πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια απομείωση της τάξης του 60% των πιστώσεών τους, αν θέλουν το ποσό των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ να μείνει ως έχει. Με μια απομείωση 50%, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στα 114 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έκθεσης.

Και σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν ντε φάκτο τα αποτελέσματα. «Τουλάχιστον 50% είναι απαραίτητο» για την απομείωση, υπογράμμισε η πηγή. Σε αυτή τη βάση θα διεξάγονται στο εξής οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου.

Παραμένει άγνωστο αν οι τράπεζες θα δεχτούν να υποβληθούν σε αυτές τις νέες μεγάλες απώλειες.
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: