Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Σε δύο «ημίχρονα» οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την κρίση χρέους

Νέα Σύνοδος την Τετάρτη

Η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης της Τετάρτης, στην οποία αναμένονται οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα
Η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης της Τετάρτης, στην οποία αναμένονται οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βρυξέλλες
Την Τετάρτη θα γίνει η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον EFSF και το ελληνικό χρέος.

Ο πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε πως η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής παραμένει η ίδια. Τη νέα σύνοδο, ως προπαρασκευαστική της οποίας θα λειτουργήσει η συνάντηση της Κυριακής, είχαν «προαναγγείλει» τις προηγούμενες ημέρες Μέρκελ και Σαρκοζί -δίνοντας τροφή στις ανησυχίες πως παραμένει η διάσταση Βερολίνου και Παρισιού σε κεντρικά ζητήματα.

Το ζήτημα της κρίσης στην ΕΕ, και οι διαφαινόμενες διαφωνίες, βρέθηκε επί τάπητος και σε τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρκοζί, Κάμερον και Μπ.Ομπάμα το βράδυ της Πέμπτης. Λονδίνο και Ουάσινγκτον ανησυχούν για τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία που μπορεί να προκαλέσει η κρίση στην Ευρωζώνη, πιέζοντας για αποφασιστικά βήματα για την επίλυσή της.

Η Αθήνα προσέρχεται στις Βρυξέλλες στοχεύοντας σε κινήσεις με αφετηρία τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που θα διασφαλίζουν ελάφρυνση του βάρους του χρέους και την στήριξη της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Ελλάδα θα κινηθεί σε πέντε άξονες ώστε να εξασφαλιστούν αποφάσεις που θα κτίζουν πάνω στο «κεκτημένο» της 21ης Ιουλίου.

Οι άξονες αυτοί αφορούν την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ευρωπαϊκές αποφάσεις με αφετηρία τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου -νέο πακέτο και διευκόλυνση στην αποπληρωμή χρέους- μαζί με «ελάφρυνση» του βάρους, διασφάλιση της ομαλότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κινήσεις που στοχεύουν στην στήριξη της ανάπτυξης.

Ο Γ.Παπανδρέου αναχωρεί το Σάββατο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Χερμάν βαν Ρομπάι.

Στις 10:15 το πρωί της Κυριακής, ο Γ.Παπανδρέου θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής, της οποίας θα προηγηθεί συνάντηση Αρχηγών κρατών-κυβερνήσεων με τον πρόεδρο της ΕΕ. Οι εργασίες της Συνόδου θα διακοπούν στις 13:00 και θα συνεχιστούν στις 16:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου οι εργασίες θα λήξουν επισήμως στις 19:15, και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: