Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ανησυχία στις τράπεζες για νέους κακοπληρωτές

Εφιάλτης μια στάση πληρωμών


http://img.protothema.gr/0D095898DB2F46EFA1EE5359CC7B5CCB.jpg

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι τραπεζίτες της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί της νέας καθυστέρησης της 6ης δόσης των 8 δισ ευρω που αποφάσισε το Eurogroup.

Με δεδομένη την απόφαση αυτή είναι πλέον οριστικό ότι τελειώνουν τα διαθέσιμα της Ελληνικής Δημοκρατίας με την πληρωμή των μισθών και συντάξεων της 13ης Οκτωβρίου, αν και κάποιοι επιμένουν ότι εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς στα δημόσια ταμεία έχουν μπει περίπου 500 έως 600 εκατ ευρω και ως εκ τούτου υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι τραπεζίτες λένε ότι εάν, το δημόσιο προχωρήσει σε μια ολιγοήμερη στάση πληρωμών, τότε αυτό θα είναι αρνητικές συνέπειες στις αποπληρωμές των δόσεων (στεγαστικών, καταναλωτικών, καρτών ) και αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε να
διευκολυνθούν όσοι είναι εντάξει με τις πληρωμές τους.

Πάντως κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στο protothema.gr προσπαθώντας να ερμηνεύσει την απόφαση αυτή άλλα και τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες φοβάται πλέον ότι είναι χαμένη υπόθεση τη διάσωση της Ελλάδας. Υποστηρίζει πως κανένα μέτρο και καμία νέα θυσία ή λιτότητα δεν θα διασφαλίσει πως η χώρα μας θα «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που της θέτουν οι δανειστές της.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δεν αποκλείουν πλέον σημαντικές αλλαγές στους όρους της ανταλλαγής των ομόλογων (απόφαση της 21ης Ιουλίου) με το κούρεμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο να φτάσει δηλαδή ακόμα και στο 35% από 21% που είναι
σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: