Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Στο Eurogroup η έκτη δόση- Φήμες για νέα μέτρα και νέες απολύσεις


newpost.gr
Στο Eurogroup η έκτη δόση- Φήμες για νέα μέτρα και νέες απολύσεις
Να πείσει πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της, θα επιχειρήσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο του απογευματινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθεί για την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011 και την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012.

Ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στον Τύπο θα κάνει προσωπική παρέμβαση, θα περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως την μεταφέρουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της επιτροπής. Μετά θα ζητήσει να περιληφθεί στην ανακοίνωση που θα αναγνώσει ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ μετά το πέρας της συνεδρίασης, μία παράγραφος για την Ελλάδα που θα αναφέρεται στην απαίτηση για μόνιμη και διαρθρωτική μείωση των δαπανών.

Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών τού έχουν μεταφέρει ότι στην Ελλάδα αυτό είναι εφικτό μόνο με μια μέθοδο: λουκέτα στο δημόσιο και απολύσεις.

Η ενημέρωση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται σημαντική για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στηρίξεως ύψους 8 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup.

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τόσο για την πορεία της διαδικασίας κοινοβουλευτικής επικύρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, όσο και για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στο Συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του EFSF, ωστόσο δεν αναμένεται απόφαση για μόχλευση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις πιστοληπτικές υποβαθμίσεις των κρατών μελών.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το οποίο θα έχει ως κυρίαρχο θέμα την οικονομική διακυβέρνηση και τη διαχείριση κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Αν οι συνομιλίες ολοκληρωθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αποστολής και την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι Ευρωπαίοι θα χρειαστούν 8 μέρες μετά την 13η Οκτωβρίου για να κάνουν την εκταμίευση. Το ΔΝΤ, όπως έχει ενημερώσει τον επίτροπο Ρεν, δεν θα εκταμιεύσει τη συμμετοχή του πριν από τα τέλη του μήνα.

Πηγή: real.gr/24h

Δεν υπάρχουν σχόλια: