Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Διεργασίες στα κόμματα

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεδριάζει στις 13:00 τη Δευτέρα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και δεν λείπουν τα στελέχη εκείνα που εκφράζουν προβληματισμούς για το εγχείρημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική του κόμματος δεν αλλάζει και θα εξηγήσει ότι η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν το τελικό αποτέλεσμα της στρατηγικής που έπρεπε να ακολουθήσει η ΝΔ αφού ο κ. Παπανδρέου έθεσε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η στρατηγική του πέτυχε πλήρως, καθώς:

  • ακυρώθηκε το δημοψήφισμα,
  • εξαναγκάστηκε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, κάτι που δεν ήταν καθόλου βέβαιο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στην Βουλή,
  • επιβλήθηκαν οι εκλογές για τις 19 Φεβρουαρίου
  • η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή να υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να απελευθερωθεί η έκτη δόση του δανείου, καθώς επίσης να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα PSI.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξη στη Realnews, επανέλαβε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και μεταβατικού χαρακτήρα» και προειδοποίησε ότι «όσοι φαντάζονται ότι μία μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τη θητεία της επ’ αόριστον, ή ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μήνες μετά, κάνουν λάθος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει υπαναχώρηση της ΝΔ και του ίδιου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «έπρεπε να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα, που προς στιγμήν απειλήθηκαν, και να μπούμε σε νέο δρόμο για να διεκδικήσουμε την απαραίτητη ανάκαμψη». «Υπάρχει νέα πραγματικότητα, ασφαλώς. Αλλά δεν υπάρχει υπαναχώρηση» επισήμανε.

Σχετικά, μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επισήμανε ότι η ΝΔ θα στηρίξει όποια νομοσχέδια είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα καταψηφίσει εκείνα με τα οποία δεν θα συμφωνεί.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε δυσανάλογο πολιτικό κόστος στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς τη διετία που είναι αρχηγός ούτε το μνημόνιο υπερψήφισε, ούτε τα μέτρα που ακολούθησαν.

Την Κυριακή, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΒΗΜΑ 99,5 προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε κατά της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι επικυρώνει το πρώτο μνημόνιο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει αποκηρύξει.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ένα άλλο επώνυμο στέλεχος της ΝΔ, ο Πάνος Παπανγιωτόπουλος σημείωνε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αγκαλίστες, φιλάκια και καρδούλες, σαν να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου».

Οι δηλώσεις του Π.Καμμένου έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στη Συγγρού και σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του σε περίπτωση που επιμείνει στη διαφοροποίησή του.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στη «σκληρή» γραμμή, εκτός από τον κ. Καμμένο, είναι επίσης οι κ.κ. Κ.Μαρκόπουλος και Γ.Μανώλης. Αντίθετα, η ομάδα των «πέντε» (Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Κυρ.Μητσοτάκης, Κ.Χατζηδάκης, Μ.βαρβιτσιώτης και Ευ.Αντώναρος) αισθάνεται δικαιωμένη. Υπέρμαχοι της νέας κατάστασης εμφανίζονται και άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο κ. Ν.Δένδιας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: