Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Διαφορετικές εκτιμήσεις από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα

Με φόντο τις επαφές Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε στα «ορεινά» της Ολομέλειας. Η εικόνα από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε στα «ορεινά» της Ολομέλειας. Η εικόνα από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με φόντο τις συνεχιζόμενες επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του Κινήματος, βουλευτές και υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου διατυπώνουν αρκετά διαφορετικές απόψεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

«Το σχήμα 'άλλος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός' είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου. Είναι προϊόν μηχανιστικών προσεγγίσεων» τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι «πρόδωσε» τον Γ.Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία ρήξη και σημειώνει: «δεν χρειάζομαι τα εύσημα παιδιών του κομματικού σωλήνα, ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κοινωνία, αν και ορκίζονται συνεχώς στο όνομά της».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζει -μιλώντας στη Real News- πως «μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης και, συνεπώς, την αποφυγή της χρεοκοπίας, υπάρχει χρόνος για την ανάληψη των αναγκαίων και χρήσιμων πρωτοβουλιών».

Στην ίδια εφημερίδα μίλησαν και άλλα κορυφαία στελέχη:

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού τονίζει ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας έχει διαρραγεί, αναφέρει ότι «έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε το κεκτημένο της πολιτικής συναίνεσης για το καλό της πατρίδας, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να καταφέρουμε να βγούμε στο ξέφωτο και να κερδίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ. Ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για δίκαιες αλλαγές παντού. Χωρίς ενοχές, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς στερεότυπα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την ανασύνθεση και αναβάπτιση της δημοκρατικής παράταξης».

Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υπάρχει κανείς που βάσιμα πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω θυέλλης; Τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει συμφωνία κορυφής μέσα στο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της χώρας χωρίς να ασχολούμαστε άκαιρα με εσωκομματικά θέματα και εσωκομματικές διαφωνίες που συνιστούν απαράδεκτη ομφαλοσκόπηση.»

Αμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ζητά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης: «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εγγυηθεί αυτές τις κρίσιμες προϋποθέσεις. Έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να οδηγήσει την παράταξη στη νέα εποχή. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ είναι σε οριακό σημείο και πως κρίνεται η πολιτική του υπόσταση και προσθέτει: «αλλά είναι πολύ βαθύτερο και συνολικότερο από το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρόβλημα, τελικά, πολιτικής ταυτότητας. Είναι ζήτημα ανανοηματοδότησης των αξιών του. Είναι η ανάγκη της πολιτικής και ιδεολογικής επαναθεμελίωσης της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης.»

Ο τέως υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης υπογραμμίζει ότι η ανασυγκρότηση είναι αναγκαία και οι αλλαγές επιβεβλημένες, χωρίς το φόβο μιας επίπλαστης, όπως αποδεικνύεται, ενότητας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δηλώνει ότι η ΠΑΣΚΕ δεν θα ενταχθεί πίσω από κανέναν επίδοξο αρχηγό και τονίζει πως «δεν προσφέρεται για υιοθεσία σε οποιονδήποτε».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, σημειώνει ότι ο Γ.Παπανδρέου θα πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Απαντώντας σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας υπενθυμίζει πως «ο κ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μέχρι το 2013» και προσθέτει: «Ας μην το ξεχνάμε όλοι μας. Τα συμφέροντα που επενδύουν στο διαμελισμό του πολιτικού συστήματος , στον κατακερματισμό της παράταξης και της κυβέρνησης, προκειμένου να λαθροβιούν μεταξύ ασύδοτου και ανεξέλεγκτου, είναι πλέον γνωστά και αντιληπτά.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: