Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Ευρωζώνη με αυτόματες κυρώσεις και «προίκα» 200 δισ. στο ΔΝΤ

Στόχος τα μηδενικά ελλείμματα

Η καγκελάριος Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο
Η καγκελάριος Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε ένα νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες, συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες (μέσω διμερών δανείων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) θα διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ (150 από την Ευρωζώνη και 50 από άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες), ενώ αποφασίστηκε η επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από τον Ιούλιο του 2012 με «προίκα» 500 δισ. ευρώ.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι «κατά περίπτωση», σύμφωνα με δηλαδή με τους κανόνες του ΔΝΤ, θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η ασυμφωνία για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών, το οποίο έχει επιδεινώσει την κρίση χρέους τα δύο τελευταία χρόνια, πρόκειται σαφώς για μία πολιτική ήττα της κυβέρνησης Μέρκελ.

1) Αυτόματες κυρώσεις, παρέμβαση στους προϋπολογισμούς και το Ευρωδικαστήριο

Η απόφαση ορίζει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, κανόνας που δεν θα παραβιάζεται όσο το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις θετικές ή αρνητικές κυκλικές επιπτωσεις της οικονομίας) δεν ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Αυτός ο κανόνας θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία σε συνταγματικό ή ισοδύναμο νομικά επίπεδο. Ο κανόνας θα εμπεριέχει ένα αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ορίζεται από κάθε κράτος-μέλος στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επαληθεύει τη μεταφορά αυτού του κανόνα στο εθνικό δίκαιο.

Τα κράτη-μέλη που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση, ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα περιέχει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν στη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα ετήσια σχέδια προϋπολογισμού που θα στοχεύεουν σε αυτό θα επιτηρείται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Επίσης, θα συσταθεί ένας μηχανισμός, όπου τα κράτη-μέλη θα αναφέρουν εκ των προτέρων (ex ante) τα σχέδια τους για την έκδοση ομολόγων.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση των αρχηχών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: