Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πράσινο φως στην εκταμίευση της 6ης δόσης δίνει τη Δευτέρα το ΔΝΤ

Στα μέσα το μηνός στα κρατικά ταμεία


Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το πράσινο φως για την εκταμίευση του μεριδίου του από την 6η δόση του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανάψει την ερχόμενη Δευτέρα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ποσό που μαζί με τα 5,8 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης θα δοθούν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα μέλη της Τρόικας για το νέο πρόγραμμα.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συγκληθεί στις 5 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει για τη χορήγηση της έκτης δόσης, στο πλαίσιο της πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος, που έχει ήδη συνταχθεί από τα στελέχη του Ταμείου και ειδικότερα τον κ. Πολ Τόμσεν.

Αν και ρωτήθηκε για το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα δεν απάντησε, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση εκκρεμεί.

Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης/27ης Οκτωβρίου, ενημέρωσε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ.

Μετά το πράσινο φως του Eurogroup και την απόφαση από το ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα, τα 8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν αποδεσμευθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ [...] Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει επ' αυτού ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα μέλη της Τρόικας για το νέο πρόγραμμα. Σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης θα αφορά στο πεδίο της Υγείας, των κοινωνικών παροχών και των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα, θα ζητηθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για της αγορά εργασίας, θα τεθούν υπό την έγκρισης της τρόικας οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν τον έλεγχο των πληρωμών των εφάπαξ σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές, να φροντίσουν για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία και τα νοσοκομεία, να διασφαλίσουν τη σύνταξη 6μηνιαίων εκθέσεων για τη συνταγογράφηση - κατανάλωση φαρμάκων, να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων, να ολοκληρώσουν την έκθεση για τομέα Υγείας και να προωθήσουν την αναθεώρηση των αμοιβών για ιατρικές υπηρεσίες που ανατέθηκαν σε ιδιωτικούς παρόχους με στόχο τη μείωση κατά 15% το 2011 και 15% το 2012.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: