Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ηχηρό «όχι» από Γιούνκερ για Επίτροπο στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Μέρκελ



Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία.

"Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο" δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να "εξατομικεύεται" η περίπτωση της Ελλάδας. "Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο", όπως η δημοσιονομική εποπτεία, "όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα", σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».

«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας» υποστήριξε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της "Τρόιχαντ", η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας.

«Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και, όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι» εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη ταρακουνηθεί, αν και, όπως αναγνωρίζει, «δεν φταίνε προφανώς οι συνταξιούχοι, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους παραποιούσαν τα νούμερα και δεν εισέπρατταν τους φόρους».

«Οι άνθρωποι όμως υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, αν στείλουμε εκεί έναν Γερμανό Επίτροπο» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σαφώς κατά του διορισμού ενός "Επιτρόπου" για τον έλεγχο της Ελλάδας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής τάχθηκε σήμερα και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχθεί με τίποτα, όρους όπως "επιτηρητής".

Πρέπει "να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο" τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι "λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της ".

Οι γερμανικές απειλές "κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση... Δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα" πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά της, η Γερμανία διαβεβαίωσε σήμερα πως η επίμαχη πρόταση ορισμένων Ευρωπαίων να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία, δεν είναι παρά μια "γενική σκέψη", που βρίσκεται ακόμη "υπό διαμόρφωση".

"Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη" διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, στη διάρκεια τακτικής ενηνμέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: "Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα".

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια "συζήτηση εργασίας", για να "δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε, όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει", στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου "όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα" στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες. Η πρώτη θα ήταν "να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους" επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν "ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν "να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης" για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε।

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: