Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Έκλεισε κατ' αρχάς το PSI

Ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι



Εκλεισε κατ΄αρχάς η συμφωνία για το PSI, με την Ελλάδα και την Τρόικα να επιτυγχάνουν πολύ χαμηλά επιτόκια στη διαπραγμάτευση με τους κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφοφίες, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη όπου «κλειδώνουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι ανακοινώσεις προγραμματίζονται ήδη για σήμερα το μεσημέρι. Στην τηλεδιάσκεψη εκπροσωπούνται όλες οι τράπεζες -μέλη του IIF.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιτόκιο στα νέα ομόλογα (τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα που υφίστανται κούρεμα) κλιμακώνεται σταδιακά ενώ περιλαμβάνεται και ρήτρα αύξησής του όταν η χώρα παρουσιάσει ανάπτυξη. Το αρχικό επιτόκιο είναι 3.10% και αυξάνεται σταδιακά στο 3,90% και φθάνει έως το 4,75%. Ολο το ελληνικό χρέος αντικαθίσταται από ένα ομόλογο 30 ετούς διάρκειας. Η Ελλάδα θα πληρώνει τα πρώτα χρόνια μόνον τόκους και εν συνεχεία τόκους και κεφάλαιο, ώστε το χρέος να εξοφληθεί σταδιακά και όχι με τη λήξη του.

Οι τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές κλπ θα πάρουν το 50% της αξίας του ομολόγου που είχαν εκ των οποίων το 15% θα είναι μετρητά και το 35% το νέο ομόλογο. Ταυτόχρονα παρέχονται λογιστικά και φορολογικά κίνητρα για να περιοριστεί η ζημία που θα έχουν στην καθαρή αξία των ομολόγων

Τους οριστικούς όρους και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από την Ελληνική Δημοκρατία για τη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.


Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε κατά αποκλειστικότητα νωρίτερα στο protothema.gr ότι οι διαπραγματεύσεις μάλλον ολοκληρώνονται, άλλα βεβαίως απομένει το τυπικό να συμφωνήσουν όλοι οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδος που έχουν στα χέρια τους ομόλογα άξιας κοντά στα 150 δισ ευρώ (ομόλογα άξιας 50 δισ ευρω έχουν στα χαρτοφυλάκια τους Hedge funds που ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να τορπιλίσουν την συμφωνία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: