Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών για τις απαιτήσεις των δανειστών

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων από δανειστές και εταίρους, η Αθήνα καλείται να αποφασίσει εάν θα δεχθεί τους επαχθείς όρους του μίνι Μνημονίου, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση της συμφωνίας για το PSI. Όλα τα «καυτά» θέματα, όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι περικοπές στις παροχές των ΔΕΚΟ, καθώς και οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Δείτε το άρθρο για τα προαπαιτούμενα της τρόικας

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως την Κυριακή. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπως αφήνεται να εννοηθεί εκ μέρους της Κομισιόν.

Δείτε το άρθρο για το θρίλερ με τη συνεδρίαση του Eurogroup

Η συμφωνία Αθήνας - τρόικας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, θα πρέπει να συνοδεύεται και από τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και με την τρόικα, μετά το Eurogroup αρχίζει ένας αγώνας δρόμου, διάρκειας 10 ημερών (έως τις 13 Φεβρουαρίου) για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση όλες τις περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίσει την αποφυγή της επίσημης χρεοκοπίας.

Δείτε το άρθρο για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τις 13/2

Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δημιουργήσει τριγμούς στην κυβέρνηση και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος τη σκληρότητα των μέτρων που η τρόικα ζητά να υιοθετηθούν, αναμένεται να ζητήσει απόφαση ευθύνης από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή την Παρασκευή στον Real Fm ότι αναζητείται η καλύτερη συμβιβαστική λύση που θα την αποδεχτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Δεν πάμε να αποτύχουμε, πάμε να πετύχουμε».

Ο ίδιος την Πέμπτη στο Mega είχε τονίσει ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις "κόκκινες γραμμές" ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Οι «κόκκινες γραμμές» των αρχηγών

Ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς λένε «όχι» στο κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αρνείται κατηγορηματικά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Επιπλέον, ο Γ.Παπανδρέου εμμένει στη θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά την αντίθετη θέση της τρόικας. Υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, θέση που έχει τη στήριξη και του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στο ζήτημα των μισθών και των επικουρικών συντάξεων πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα, υπό το φως και της απόφασης των κοινωνικών εταίρων.

Δείτε το άρθρο για την επιστολή των κοινωνικών εταίρων

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην περικοπή του κατώτερου μισθού, τουλάχιστον για μισθούς εργαζομένων σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό, συζητά την περικοπή του 14ου μισθού πάνω από ένα όριο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: