Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μαζεύουμε αποδείξεις, τις κρατάμε στο σπίτι...

Μαζεύουμε αποδείξεις, τις κρατάμε στο σπίτι...
Το φιάσκο των αποδείξεων ολοκληρώνεται. Με τις οδηγίες που θα διανείμει το υπουργείο Οικονομικών - το γνωστό βιβλιαράκι- καλεί τους φορολογούμενους να κρατήσουν τις αποδείξεις στο σπίτι τους και να τις προσκομίσουν στην εφορία μόνο αν τους ζητηθεί.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει με αυτό τον τρόπο να αποφύγει το περυσινό κάζο. Ολόκληροι όροφοι στις Δ.Ο.Υ, γέμισαν με μαύρες σακούλες
γεμάτες αποδείξεις οι οποίες ουδέποτε ελέγχθηκαν.

Αφού λοιπόν κατανόησε το τι συνέβη πέρυσι, φέτος το υπουργείο ζητάει από τους πολίτες να μην στείλουν τους φακέλους στην εφορία. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Πως θα κάνει ελέγχους; Ο νόμος προβλέπει ότι οι αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Πως θα ελέγξουν οι εφορίες αν κάποιοι έγραψαν το απαιτούμενο χειρόγραφα χωρίς όμως να έχουν μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό των αποδείξεων; Προφανώς αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν πλέον.
Άλλωστε, φέτος, το δημόσιο δεν έχει να χάσει από το μέτρο των αποδείξεων όπως συνέβη πέρυσι. Η έκπτωση καταργήθηκε και το μόνο που απέμεινε είναι η υποχρέωση προσκόμισης των αποδείξεων προκειμένου να μην επιβληθεί πρόστιμο (σ.σ η νομοθεσία προβλέπει ότι γι' αυτόν που δεν θα προσκομίζει αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 10% του ποσού που δεν θα προσκομίζεται).

Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 5000 ευρώ. Αν δεν το κάνει, θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ. Το τι θα γίνει στην πράξη, είναι πλέον προφανές: όλοι θα δηλώνουν το απαιτούμενο ποσό, έχουν δεν έχουν μαζέψει τις αποδείξεις. Το τι νόημα έχει πλέον αυτό το μέτρο, το γνωρίζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών.

Aρίστος Οικονομίδης
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: