Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Που πήγαν τελικά οι καταθέσεις

Που πήγαν τελικά οι καταθέσεις
Και την Ελβετία εγκαταλείπουν οι ελληνικές καταθέσεις προς χώρες όπου δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι Έλληνες οι οποίοι ήδη από το 2008 μεταφέρουν τις καταθέσεις τους προς την Ελβετία υπό το φόβο ότι αυτές πρόκειται να φορολογηθούν αποφασίζουν να τις αποσύρουν προς νέους φορολογικούς παραδείσους. Ο κίνδυνος λοιπόν για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι η επιχειρούμενη συμφωνία με την Ελβετία να εφαρμοστεί τελικά μπροστά σε άδεια ταμεία...

Η συζήτηση για την «εκτροπή» των ελληνικών καταθέσεων προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και υπογραμμίζει ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ».

Ωστόσο, ο ίδιος στην έγγραφή απάντησή του προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη εξηγούσε ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν σε καταθέσεις από τις οποίες εισπράττονται κανονικά τόκοι. Συνεπώς, υπογράμμισε, δεν υπάρχει λόγος οι κάτοχοί τους να ανησυχήσουν.

Από την εκροή των καταθέσεων περίπου τα 70 δισ. έχουν κατευθυνθεί στην Ελβετία, μέγεθος το οποίο τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι αποτελεί το ελάχιστο μέρος των ελληνικών καταθέσεων. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά κεφάλαια τα οποία... κάθονταν σε τράπεζες στη Ζυρίχη έκανα φτερά για εδάφη τα οποία δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, όπως η Σιγκαπούρη ή ακόμα και η Σαουδική Αραβία καθώς και σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών. Κι αυτό για να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση.

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει επικεντρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια στις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία καθώς αυτές είχαν εκτοξευτεί στα ύψη. Τους τελευταίους 26 περίπου μήνες η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει ένα καλό deal με τη Ζυρίχη ώστε να συνάψει συμφωνία η οποία προβλέπει τη φορολόγηση των καταθέσεων με υψηλούς συντελεστές έως και 41% επί των κεφαλαίων.

Υπό τον φόβο λοιπόν της συμφωνίας πολλοί καταθέτες καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους με αποτέλεσμα η δεξαμενή καταθέσεων στην Ελβετία να οδηγείται συρρίκνωση...
moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: