Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Βενιζέλος: «Ο Σαμαράς δεν διαπραγματεύτηκε. Κρύφτηκε πίσω από εμένα»

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μπουν στη Βουλή οπαδοί του ναζισμού


Την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών επιχείρησε να αναδείξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εξήγησε ότι το αποτέλεσμα τους θα κρίνει εάν θα «πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού».
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ΝΔ και στον κ. Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι "δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα αλλά κρυβόταν πίσω από εμένα και τον Λουκά Παπαδήμο" αλλά και στα κόμματα της αριστεράς. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ «ζητά νίκη στις εκλογές και τον καθοριστικό λόγο στις εξελίξεις για να πετύχουμε συσπείρωση των δυνάμεων υπευθυνότητας και αλληλεγγύης» ενώ παρουσίασε 5 προτάσεις που θα κάνουν πιο «φιλικό» το περιβάλλον τον ερχόμενο Ιούνιο για τους πολίτες δημιουργώντας «λογαριασμό αντιστήριξης» των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου προς την έξοδο από την κρίση που ξεπερνά τα 2/3 συνολικής απόστασης» επισήμανε όμως ότι «Παρα ταύτα ο κόσμος φοβάται να πιστέψει και να ακούσει...». Επιπροσθέτως, αναφορικά με τα νέα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν τον ερχόμενο Ιούνιο, σημείωσε ότι «προτείνω 5 σημεία που μπορούν να κάνουν πιο φιλικό το περιβάλλον τον Ιούνιο» :

  • Να διεκδικήσουμε επέκταση προγράμματος έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 (από τέλος 2014)
  • Να αξιοποιήσουμε την μεγάλη επιτυχία του PSI
  • Να περιοριστούν οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης τραπεζων. Ενδεχομένως να χρειαστούν λιγότερα χρήματα για τις τράπεζες και ίσως από εκεί να έχουμε ακόμα ένα τράτο
  • Επικοινωνώ με Μπρόζο που θα παρουσιάσει πρόταση της Επιτροπής, συζητούμε με τράπεζα επενδύσεων, έχουμε ΕΣΠΑ,έχουμε ιδιωτικοποιήσεις.Στελνω επιστολή σε Μπαρόζο με συγκεκριμένες εκκρεμότητες. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να αναχαιτίσουμε την ύφεση
  • Απόλυτη καθαρή προστασία χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων. Δίχτυ προστασίας για να μην νιώθει κανείς εγκαταλελειμμένος. Λογαριασμός αντιστήριξης. Να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικό επίπεδο διαβίωσης.
«Ο Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από εμένα»
Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην ΝΔ όσο και στα κόμματα της αριστεράς ενώ επισήμανε τον κίνδυνο «να φιλοξενήσει η Βουλή οπαδούς του ναζισμού». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η πρόταση του Σαμαρά είναι ούτε λίγο ούτε πολύ να είναι πρωθυπουργός με αυτοδυναμία, παντοδυναμία χωρίς όρους. Η λύση του είναι ΝΔ μόνη, χωρίς συμμαχίες και χωρίς επίγνωση των καταστάσεων και των κινδύνων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από εμένα όταν μου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να εκπροσωπήσω την χώρα».

Κατά τον κ. Βενιζέλο ο μεγάλος κατάλογος ισοδύναμων μέτρων 18 δισ. ευρώ της ΝΔ δεν υπάρχει. "Όταν αναζητήσαμε 325 εκατ. και διαπραγματευόταν ο Σαμαράς κρυμμένος πίσω από εμένα είπε οι προσλήψεις από 1/5 να γίνουν 1/10 και να αυξηθεί η φορολογία στα τυχερά παιχνίδια. Το όφελος από τα μέτρα ήταν τζίφος και η ΝΔ δεν παρουσίασε άλλη πρόταση".

Ενώ για τα κόμματα της αριστεράς είπε ότι οι προτάσεις τους είναι «Πολιτικός συνδικαλισμός. Κόμματα με τυφλές απόψεις με δημαγωγία και αδιέξοδα. Δυνάμεις αντιευρωπαϊκές και δήθεν ευρωπαϊκές».
Αυτοκριτική με αιχμές σε κυβέρνηση Παπανδρέου
Ως εσφαλμένες προεκλογικές υποσχέσεις που δημιούργησαν «φρούδες ελπίδες» χαρακτήρισε το σύνθημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να έπρεπε να κινηθεί γρηγορότερα.

Όμως, επισήμανε ότι η μεγάλη ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση Καραμανλή που παρέδωσε την χώρα «καταχρεωμένη και ταλαιπωρημένη»। Πάντως τόνισε ότι «το παλαιοκομματικό συμβατικό πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ κομμάτων δεν έχει αντίκρισμα».
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: