Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κόντρα Αν.Διαμαντοπούλου - Μ.Βορίδη στο ντιμπέιτ του in.gr

Εκλογές 2012


Αθήνα
Απαντήσεις στις ερωτήσεις των αναγνωστών του in.gr για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την ατιμωρησία των πολιτικών, την άνοδο της Ακροδεξιάς, το ζήτημα της μετανάστευσης κ.ά. έδωσαν Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ και ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και υποψήφιος Βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με τη ΝΔ στο ντιμπέιτ του in.gr για τις Εθνικές Εκλογές 2012.

Για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και το ενδεχόμενο κομματικών συνεργασιών η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να πάμε σε συνεργασίες και ξεκαθάρισε πως εφόσον ο λαός προκρίνει με το εκλογικό αποτέλεσμα τη σύμπραξη κομμάτων χρειάζεται σαφής συνταγή διακυβέρνησης κα προγραμματική συμφωνία για να έχει πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημα. Όπως είπε, οι υπουργοί σε μια τέτοια Κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και όχι από τα κόμματα, ενώ ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Η χώρα δεν έχει περιθώριο για εγωισμούς κα τσαμπουκάδες», δήλωσε, αναφερόμενη στη αρνητική στάση των κομμάτων έναντι της συνεργασίας. Η ίδια πάντως παραδέχθηκε πως η Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε δεινοσαυρική σύνθεση και δεν είναι μια θετική εμπειρία συγκυβέρνησης ως προς τη ταχύτητα εφαρμογής των πολιτικών.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως δεν πρέπει να προδικάζεται το τι θα βγάλει η κάλπη και ότι προς το συμφέρον του τόπου είναι οι πολίτες να κάνουν μια δημιουργική επιλογή, στηρίζοντας τη ΝΔ. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι πολυκομματικές κυβερνήσεις δεν είναι αποτελεσματικές και δυσλειτουργούν και έφερε ως παράδειγμα την Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Για τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο κ. Βορίδης είπε πως αυτές είναι ορατές και έφερε ως παράδειγμα τις προσεγγίσεις των δύο κομμάτων στο θέμα του μεταναστευτικού, την εγκληματικότητα, τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Το Ραγκούσιο δόγμα της πλήρους απελευθέρωσης των ταξί δεν εξυπηρετεί τίποτε διότι είναι εντελώς ανορθολογικό», δήλωσε για το θέμα των ταξί, ενώ εξέφρασε και την έντονη αντίθεσή του στην λειτουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. «Δεν πρόκειται να μπει κανένας σε σπιτάκι στα κοντέινερς για τους σεισμόπληκτους», ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ όντως προσεγγίζει τα θέματα του μεταναστευτικού και της εγκληματικότητας με διαφορετικό τρόπο από ότι η ΝΔ, όπως και άλλα ζητήματα μείζονος σημασίας όπως οι αποκρατικοποιήσεις η διαχείριση των δημοσίων πόρων και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Η ίδια υποστήριξε πως εάν η πολιτική ατζέντα αναδεικνυόταν με ηρεμία αυτό θα ήταν καλό για τα μεγάλα κόμματα. Αναφερόμενη δε στα κακώς κείμενα της πολιτικής διαχείρισης και στη νόθευση των πολιτικών ιδεολογιών εστίασε στο ότι τα προηγούμενα χρόνια φτάσαμε σε ένα σημείο όλα τα συνδικάτα ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να έχουν μια γλώσσα και κοινά αιτήματα που τα υιοθετούσαν ακρίτως τα κόμματα εξυπηρετώντας τις συντεχνίες.

Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την ατιμωρησία των πολιτικών που έχουν υποπέσει στο παρελθόν σε αξιόποινες πράξεις και το νόμο περί ευθύνης υπουργών ο κ. Βορίδης είπε πως δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν πρέπει να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα των υπουργών. Υποστήριξε δε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν θαρραλέα δικαστήρια που να ερμηνεύσουν τις συνταγματικές διατάξεις για το που και πότε μπορεί να ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως απολογείται για το ότι δεν υπήρξε την τελευταία διετία πραγματική, ουσιαστική και συμβολική τιμωρία σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής και επεσήμανε πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να τροποποιηθεί με την αλλαγή του συντάγματος.

Για την άνοδο της Ακροδεξιάς και το ενδεχόμενο εισόδου της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο ο κ. Βορίδης δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές αντικοινοβουλευτικές λογικές διότι αυτό θα το πληρώσει ο πολίτης στην ελευθερία του. «Δεν τιμωρείτε ένα ανεπαρκές πολιτικό σύστημα τιμωρώντας τον Χίτλερ και τον Στάλιν» δήλωσε ο υποψήφιος Βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να υπάρξει ναζιστικός χαιρετισμός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι αυτό θα σήμαινε ότι είμαστε στην απόλυτη παρακμή. «Κινδυνεύουμε ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα να μπούμε σε μονοπάτια που οδηγούν στην καταστροφή», δήλωσε η υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας.

Συνέντευξη: Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: