Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πικραμμένος: «Να διαφυλάξουμε το κύρος της πατρίδας»

Στις 17 Ιουνίου οιι εκλογές



 

 
Με ένα... καλαμπούρι ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

"Να πω και κάτι αστείο, κύριε Πρόεδρε", είπε ο κ. Πικραμμένος απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια. "Σήμερα διάβασα σε κάποια εφημερίδα ότι, λόγω ονόματος, θα ήμουν ο καταλληλότερος για να είμαι ο τελευταίος Πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως", συνέχισε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

"Και για να συνεχίσω και εγώ αυτό το αστείο,  θα μας προσφέρετε καφέ με… πολλή ζάχαρη", απάντησε ο κ. Παπούλιας.

"Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι αν, λόγω ονόματος, είμαι ο τελευταίος Πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως, θα ήθελα μετά από τη δική μου περίοδο, να αρχίσει μια περίοδος αναγέννησης για την ωραία μας χώρα", συνέχισε το διάλογό του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

"Νάστε καλά. Θα προσπαθήσουμε γι’αυτό", έκλεισε τη συζήτηση ο κ. Παπούλιας.


Πώς επελέγη ο Π.Πικραμμένος για υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Στην απόφαση να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ως αρχαιότερος από τους προέδρους  Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προηγουμένως, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απέβη και πάλι άκαρπη. Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί συζητούσαν για περισσότερο από μία ώρα χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία για να αναθέσουν σε πολιτικό πρόσωπο την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Ο κ. Πικραμμένος πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα διεξάγει εκλογές τον Ιούνιο λίγο μετά τις 15:30, ενώ η ορκωμοσία του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ της Τετάρτης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έθεσε ως κύριο στόχο να διαφυλάξουμε και το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβασή της σε νέα πολιτική κυβέρνηση.

Παραλαμβάνοντας την εντολή, ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε πως είναι μεγάλος το βάρος που αναλαμβάνει και ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη. Ελπίζω να φανώ αντάξιος, είπε και σημείωσε πως πρόκειται για μία καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση.

- "Σας καλωσορίζω, σας συγχαίρω και σας αναθέτω την εντολή να σχηματίσετε υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές", είπε ο κ. Παπούλιας.

- "Είναι μεγάλη μου χαρά, αλλά είναι και μεγάλο βάρος για μένα.  Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και πιστεύω να μπορέσω να φανώ αντάξιος της αποστολής. 
Είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η οποία αποκλειστικό σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.  Ωστόσο, δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές και υπό τη δική σας έμπνευση και καθοδήγηση πρέπει αυτή τη στιγμή να διαφυλάξουμε και το κύρος της πατρίδος μας και την ομαλή μετάβασή της σε νέα πολιτική κυβέρνηση", απάντησε ο κ. Πικραμμένος.

- "Κύριε Πρόεδρε, έχετε εκείνες τις ικανότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθετε, όπως είπατε, σε μια αποστολή που θα είναι δύσκολη αλλά που έχει – αν θέλετε – εθνικό χρώμα", αποφάνθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.



Σύμφωνα με πηγές της Λεωφόρου Συγγρού ο κ. Κάρολος Παπούλιας πρότεινε αρχικά ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε και συμφώνησε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας αντιπρότεινε τον κ. Γεράσιμο Αρσένη. Διαφώνησε η κ. Παπαρήγα και στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται και εκείνος τον κ. Παπαδήμο. Στο σημείο αυτό υπήρξε διαφωνία από άλλους πολιτικούς αρχηγούς και μάλιστα ο κ. Φώτης Κουβέλης ρώτησε τον κ. Τσίπρα « τώρα συμφωνείτε με τον κ. Παπαδήμο;».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Παναγιώτης Καμμένος συμφώνησε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός αλλά πρότεινε συγκεκριμένα πρόσωπα για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών - συγκεκριμένα τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Γράψα και τον καθηγητή κ. Ήφαιστο.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν λέγοντας ότι την κυβέρνηση θα την ορίσει ο νέος πρωθυπουργός. Εφόσον δεν υπήρξε ομοφωνία των αρχηγών ακολουθείται η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμένος ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η ΝΔ ετοιμάζεται για τις εκλογές και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την ενότητα της παράταξης στο πλαίσιο της πανστρατιάς που κήρυξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε αν είχε συνάντηση με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και απάντησε ότι «εγώ ότι έχω να πω το λέω δημόσια».

Αμιγώς υπηρεσιακή κυβέρνηση με δικαστή πρωθυπουργό και ολιγομελές υπουργικό σχήμα πρότεινε ο κ. Φώτης Κουβέλης κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι για την θέση του πρωθυπουργού πρέπει να επιλεγεί ένας από τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και σημείωσε πως «το υπουργικό σχήμα θα πρέπει να είναι το κατά δυνατόν μικρότερο, δηλαδή ένας υπουργός για κάθε υπουργείο και σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί σε κάποιο υπουργείο υφυπουργός και το επιβάλουν οι ανάγκες να υπάρξει και τέτοιος».protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: