Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

CNN: Μπροστά στην ελληνική έξοδο από το ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μοιάζει αστεία...



CNN: Μπροστά στην ελληνική έξοδο από το ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μοιάζει αστεία...
Τις δραματικές συνέπειες που θα είχε για την παγκόσμια οικονομία μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το CNN, τονίζοντας ότι μπροστά της, η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θα έμοιαζε με «πάρτι τσαγιού».

Ο Richard Quest γράφει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα επισφαλής υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και όλοι το γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, ο οποίος είπε ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός νομισματικής ένωσης.

Το ζήτημα είναι ποιος παράγοντας θα ωθήσει τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης και πότε, συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι κομβική ημερομηνία είναι η 17η Ιουνίου όταν οι έλληνες ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αν θα επιλέξουν κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο ή που θα το εφαρμόσει.

O αρθρογράφος κάνει λόγο για τη δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

«Εάν δεν ακολουθήσουν τα μέτρα λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει πακέτο στήριξης για να πληρώσει τα χρέη της. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, η ανεργία θα εκτοξευθεί και δεν θα απέκλεια κοινωνική αναταραχή. Ποιος ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα» γράφει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με χώρες που έχουν πτωχεύσει κατά το παρελθόν (Αργεντινή, Ρωσία) αφού πρόκειται για περίπλοκη περίπτωση και σε ένα ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. «Αφήστε με να το πω δυνατά και καθαρά: Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θα μοιάζει με πάρτι τσαγιού αν πάνε άσχημα τα πράγματα για την Ελλάδα» υπογραμμίζει.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η κρίση θα συμπαρασύρει την Ισπανία όπως πιθανότατα και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, ο Quest προσθέτει ότι οι Ευρωπαιόι έκαναν σοβαρά λάθη στην ελληνική περίπτωση, αφού τα μέτρα λιτότητας που της επέβαλαν είναι ιδιαίτερα σκληρά. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα θα καταφέρει να επιβιώσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αλλά η νομισματική ζώνη δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί υπό την υπάρχουσα μορφή, εάν δεν υπάρξει κοινό υπουργείο Οικονομικών, ομοσπονδιοποίηση με κοινή κεντρική τράπεζα. «Είναι ο μόνος τρόπος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος απέτυχε» κατέληξε το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.


Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: