Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πρόεδρος Bundesbank: Θα διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας!

"Εάν εξέλθει του μνημονίου, η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες..."



 
 



«Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις, τότε θα υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες στις πιθανότητες της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Νέα αυστηρή «προειδοποίηση» απηύθυνε προς την Ελλάδα, μέσω της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann.

Ο Γερμανός τραπεζίτης, μιλώντας παράλληλα στην Καθημερινή, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος διάσωσης για τη χώρα μας, απορρίπτοντας ανοικτά και κάθετα αυτό που ονομάζει «προεκλογικές υποσχέσεις των Ελλήνων πολιτικών ηγετών» για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, αφού θα δυσχέραινε τη θέση των άλλων χωρών που εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα και προωθούν αθόρυβα τις δικές τους μεταρρυθμίσεις!

Στην ερώτηση του τι μπορεί να συμβεί εάν μετά τις εκλογές της Κυριακής προκύψει κυβέρνηση που θα προχωρούσε σε μια μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως το ποιος θα εκλεγεί αποτελεί μια δημοκρατική επιλογή των Ελλήνων αλλά η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπάρχουσες συμφωνίες. Μονομερής καταγγελία αυτών θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες. Συνέπειες που προφανώς θα είναι χειρότερες για τους Έλληνες απ’ ότι για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους: «Όλοι θα επηρεασθούμε αλλά εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα είναι χειρότερα απ’ όλους τους άλλους»…

Χαρακτηριστικά τόνισε πως μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, πολύ δε περισσότερο «δεν μπορεί να επιτραπεί σε καμία χώρα να εκβιάζει την Ευρώπη με την απειλή της μετάδοσης της οικονομικής κρίσης».

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δεν δίστασε να δηλώσει τέλος ότι «η εμπειρία απέδειξε πως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν σφάλμα».

Εκτός από την Ελλάδα ο Γερμανός τραπεζίτης μίλησε  στην Corriere della Sera και για την Ισπανία, την Ιταλία και γενικότερα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Για την Ισπανία δήλωσε πως το πακέτο των 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί προς αρωγή των τραπεζών της χώρας «περιέχει επαρκή περιθώρια ασφαλείας». Για την Ιταλία δηλώνει πως η κυβέρνηση Μόντι έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το ερώτημα είναι πόσο χρόνο χρειάζεται η εφαρμογή τους.

Ενώ τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 1%, εάν η κρίση χρέους επιμείνει, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τέτοιες κινήσεις, αλλά όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η αστάθεια των αγορών πηγάζει από την πολιτική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και το μέλλον της νομισματικής ένωσης γενικότερα». Για να συμπληρώσει: «Δεν μπορούν να λυθούν όλα με μείωση των επιτοκίων»…protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: