Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΜΕΣΑ 7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η «καυτή» εβδομάδα του Γιάννη Στουρνάρα για την εκταμίευση της δόσης



http://newpost.gr/post/164267/i-kayti-evdomada-toy-gianni-stoyrnara-gia-tin-ektamieysi-tis-dosis/ 
Μία από τις κρισιμότερες εβδομάδες στην καριέρα του ως υπουργός Οικονομικών έχει μπροστά του ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς καλείται να κλείσει άμεσα το πακέτο μέτρων για να λάβει η χώρα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Μπορεί στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών να ισχυρίζεται ότι η ελληνική πλευρά είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι όλα είναι ακόμη ανοικτά. 

Αύριο Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση του EuroWorking Groupενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο τακτικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου όπου και θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η παράταση του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ελληνικής πλευράς οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων έπρεπε να έχουν κλείσει έως σήμερα Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Euro Working Group, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να συνεδριάσει το Eurogroup, για να δώσει την έγκρισή του. 

Ωστόσο μετά την χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του να καταθέσουν αυστηρά μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας τις προτάσεις τους για το πολυνομοσχέδιο. Όσο όμως οι διαπραγματεύσεις μένουν στον «αέρα» η ελληνική κυβέρνηση παίρνει κυριολεκτικά φωτιά για την είσπραξη της δόσης, αφού εντός του Νοεμβρίου πρέπει να καταβάλλει συνολικά το ποσό των 7 δισ. ευρώ περίπου σε ομόλογα που λήγουν αλλά και στην αποπληρωμή της συμμετοχής της στον ESM. 

Συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ μία εβδομάδα μετά στις 16 Νοεμβρίου το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων και ύψους 5 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα στα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπο μισό της δόσης που χρωστά η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει καταβάλλει τα 450 εκατ. από τον περασμένο Ιούνιο και της απομένουν 450 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον ESM. 

Αγγελική Κιλιντζόγλου
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: