Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Κλείνουμε τη συμφωνία, θέλουμε όλη τη δόση

Τετ-α-τετ Μέρκελ - Σαμαρά το πρωί της Τρίτης



 



Την έγκαιρη εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Την Παρασκευή το πρωί, πριν την συνέχιση των εργασιών, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ στις 10:30 (ώρα Ελλάδας). Είναι η τρίτη συνάντηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενδεικτικό του καλού σημείου στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο πρωθυπουργών.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του  στους ευρωπαίους ηγέτες περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα και ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας διατηρεί την ενότητά της αλλά η κοινωνική συνοχή έχει φθάσει στα όρια της. Η χώρα κρατά ακόμη παρά την υψηλή ανεργία είπε ο πρωθυπουργός ωστόσο ο ελληνικός λαός αναμένει θετικό μήνυμα από την ΕΕ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα.

Μιλώντας στους ομολόγους του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της και αναφέρθηκε εκτεταμένα στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και οι οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά φέρνουν αποτελέσματα. Μίλησε ακόμη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στα δημοσιονομικό όσο και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστικότητα τονίζοντας ότι η χώρα έχει καλύψει το 70% του κενού ανταγωνιστικότητας που είχε.

Επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία με την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης και αναφέρθηκε ακόμη στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί. Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της χώρας στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2014-2020 θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση να αναθεωρημένα στοιχεία και όχι με τα στοιχεία του 2009.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει την χρυσή ισορροπία όπως διατυπώνεται στην πρόταση Ρομπάι για τον συνδυασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και ότι αν  ο συνδυασμός αυτός είχε εφαρμοστεί από την αρχή στην περίπτωση της Ελλάδας τότε η χώρα μας δεν θα είχε φθάσει σε αυτό το σημείο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της να πάρει θετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου που θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, θα παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει στον ίδιο τρόπο και θα αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνει η εκταμίευση.

Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου η ψήφιση των μέτρων από την Βουλή

Εφόσον κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Νοεμβρίου που είναι η επόμενη σύνοδος του Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί το Eurogroup να νομιμοποιηθεί ώστε να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν από τις Βρυξέλλες ότι η ψήφιση όλων των μέτρων και των διαρθρωτικών θα γίνει πριν από τις 12 Νοεμβρίου. Το δίλημμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης θα είναι σαφές: υπερψήφιση και εκταμίευση ή χρεοκοπία.  Πριν από την σύνοδο του Eurogroup εξάλλου θα κατατεθεί και ο προϋπολογισμός.

Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι στα περισσότερα σημεία που αφορούν το δημοσιονομικό πακέτο αλλά και τα διαρθρωτικά έχει υπάρξει συμφωνία και παρέπεμπε και στην σχετική δήλωση της Τρόικας την Τετάρτη το βράδυ. Υπάρχει πάντα η διαφορά για το εργασιακό όπου όμως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι και εκεί θα κλείσει σύντομα ο συμβιβασμός. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν ως έχουν δηλαδή παγωμένες οι τριετίες ενώ η τρόικα ζητά την κατάργησή τους. Συζήτηση υπάρχει και για το καθεστώς των αποζημιώσεων από τις απολύσεις από ένα ποσό κι επάνω. Η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 3000 ευρώ η Τρόικα ζητά να είναι 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: