Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Η στρατηγική μας δικαιώθηκε» Άνοιξε ο δρόμος της ανάκαμψης λέει ο πρωθυπουργός


 

Αθήνα
Με την απόφαση του Eurogroup, για εκταμίευση της δόσης του δανείου στην Ελλάδα και για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, «έκλεισε οριστικά μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση του προς τον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερμηνεύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι: «η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη. Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος – το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – να ξαναγίνει βιώσιμο.»

» Κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας και τόνισε ότι με την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων θα διοχετευθούν 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια… Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα.»

» Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία! Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρεις μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην σημασία της ελάφρυνσης του χρέους που συνεπάγονται οι αποφάσεις του Eurogroup, και στις συνέπειες των αποφάσεων αυτών για την στήριξη της ανάπτυξης.

«Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ. Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη.»

»Γιατί μια χώρα που τη βαραίνουν όλο και μεγαλύτερα χρέη, που τη λυγίζουν όλο και μεγαλύτερες πληρωμές σε τόκους κάθε χρόνο και για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι θα βγει από το ευρώ, μια τέτοια χώρα δεν έχει μέλλον. Τώρα όλα αυτά παραμερίζονται οριστικά. Κι ανοίγει ο δρόμος για την Αναγέννηση της χώρας» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν νέα επώδυνα μέτρα. «Εξασφαλίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει».

Στο ίδιο δε πνεύμα με τη δήλωση του τα ξημερώματα της Τρίτης μετά το Eurogroup πρόσθεσε: «Αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά: Ανάπτυξη και επενδύσεις κυρίως. Γιατί αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία. Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει… Και θα τα κάνουμε όλα με την ίδια αποφασιστικότητα. Γιατί οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δικαίωση της στρατηγικής του, είπε με νόημα ότι την διαπραγμάτευση δεν την διαφημίζεις αλλά την κάνεις, και ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς εταίρους για τη στήριξή τους.

Κριτική από την αντιπολίτευση
«Την ίδια στιγμή που καταστρέφεται η χώρα και η κοινωνία, οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού φανερώνουν είτε άγνοια κινδύνου, είτε υποκρισία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του απείχαν από τη διαπραγμάτευση και το μόνο που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν φανατικά είναι η εφαρμογή του μνημονίου.
Αυτή η απόφαση δεν είναι λύση για το ελληνικό πρόβλημα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να προέλθει με το λαό στο προσκήνιο, για τη διεκδίκηση μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, που δεν αργεί».
«Οι θριαμβολογίες του κ. Σαμαρά δεν μπορούν να καλύψουν την πολιτική ανεπάρκεια του ίδιου και της κυβέρνησής του» τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μαριάς υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «ήταν απών κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν είχε σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους και κατάφερε τελικά να ανοίξει το δρόμο για να επιβληθεί μνημόνιο μέχρι το 2040, νέο κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και πέρασμα της δημόσιας περιουσίας στα χέρια των δανειστών αντί πινακίου φακής».
«Επιδεικνύει απύθμενο θράσος ο πρωθυπουργός που ισχυρίστηκε ότι σημειώθηκε στο Eurogroup μία μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού, τον οποίο η τρικομματική κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν καταδικάσει σε εξαθλίωση άγνωστης διάρκειας, για να εξυπηρετήσουν την ελληνική κεφαλαιοκρατία και τους συμμάχους της στην ΕΕ» αναφέρει σε σχετικό του σχόλιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας «καμία αναμονή και προσμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός. Αντεπίθεση τώρα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: