Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η κοινή θέση απέναντι στην τρόικα Ενιαίος φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντί του χαρατσιού για φέτος


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων προοδευτικού χαρακτήρα είναι η κοινή θέση με την οποία προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δήλωσαν οι κ.κ. Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης μετά την σύσκεψη την Τετάρτη στο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 μ.μ.

Ως «υπακοή» στην τρόικα εκλαμβάνεται η απόφασή τους την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξακολουθήσει για το 2013 να κάνει η ΔΕΗ. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνει από τις εφορίες.

Από το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων στον οποίο -όπως τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος- θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο θα τον εισπράτει για όλα τα ακίνητα η εφορία.

Πρέπει να περάσουμε από το έκτακτο τέλος μέσω ΔΕΗ σε ένα προοδευτικό ενιαίο φόρο ακινήτων πιο δίκαιο και αυτή είναι η κοινή θέση με την οποία προσερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα είπαν οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου για το 2013 θα παραμείνει η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με όσα ισχύουν και σήμερα (περί μη υποχρεωτικής καταβολής του τέλους με το ρεύμα). Για τα άλλα ακίνητα θα είναι ο μηχανισμός των εφοριών. Το 2014 η είσπραξη για όλα τα ακίνητα θα μεταφερθεί στις ΔΟΥ».

Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση που θα την παρουσιάσουμε στην τρόικα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η πρόταση των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση γεννά πολλά ερωτήματα ως προς το πώς θα υλοποιηθεί, τα οποία δεν απάντησε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου.

Ο κ. Στουρνάρας είπε μόνο ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

Δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη για το χαράτσι

«Συζητήσαμε, επί μακρόν, όπως βλέπετε, όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μαξίμου.

«Η πρώτη εκκρεμότητα είναι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Αντιλαμβάνονται όλοι –φαντάζομαι- ότι το 2011, όταν αποφασίστηκε αυτό ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο δεν υπήρχε άλλη λύση. Αυτό το μέτρο των 2 δισ. είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ισχύον σήμερα πακέτο των 14.5 δισ.»

» Αλλά βεβαίως, όπως είχαμε πει από την αρχή, ήταν έκτακτο και προσωρινό το μέτρο και τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο αφορολόγητο όριο το οποίο θα προσδιοριστεί. Και βεβαίως αυτό είναι η θέση με την οποία πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

» Ο μηχανισμός είσπραξης αυτού το Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός, θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Ξέρετε ότι δεν έχει κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για το τέλος, άρα δεν ισχύουν πολλά που ακούμε ως κριτική. Και για τα άλλα που θα προστεθούν, θα υπάρχει ο μηχανισμός των Εφοριών.»

» Το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό, στην πλήρη και ολοκληρωμένη του μορφή, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στις Εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ».

Για θέμα του χαρατσιού, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης είπε: «βεβαίως συζητήσαμε και το θέμα του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, το ΕΕΤΗΔΕ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση, με κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.»

» Και μάλιστα, με προοδευτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες. Βεβαίως, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, αλλά με την έως σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.»

» Δηλαδή, η πλήρης αποδέσμευση από τις άλλες υποχρεώσεις του χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος. Και όποιος δεν θέλει, θα διαβιβάζεται αρμοδίως στην ΔΟΥ που ανήκει και εκεί θα καταβάλλει το φόρο του».

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν δηλαδή υιοθετησαν την πρόταση Στουρνάρα, ο Φ.Κουβέλης απάντησε: «Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το οποίο σας είπα με διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, του ειδικού τέλους επί των ακινήτων».

Σε δεύτερη ερώτηση εάν υπήρξε απόφαση ο φόρος αυτός να είναι μειωμένος απάντησε: «Σας το είπα λίγο πριν. Θα είναι προοδευτικό στη ρύθμισή του και κατά συνέπεια θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την απόφαση αυτή των κυβερνητικών εταίρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «όλα αυτό θα είναι κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωσή μας, αν θέλουμε να έχουμε εθνική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση, να έχουμε ένα ριζοσπαστικό, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όχι μόνο για τη φορολογία ακινήτων αλλά και για τη φορολογία εισοδήματος, κάθε μορφής κεφαλαίου, κοκ.»

» Άρα λοιπόν κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και χαίρομαι γιατί η προετοιμασία που είχε γίνει και οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση η οποία είναι και μήνυμα σταθερότητας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτό ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου μπορούμε να δεχθούμε».

Βενιζέλος: ο χρόνος και οι εξελίξεις πιέζουν


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος, τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις (με την τρόικα), να εκταμιευτεί η δόση, να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας. Γιατί πρέπει η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης, εργαζόμενος και άνεργος, να προστατευθεί μέσα σε μία Ευρώπη η οποία είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

«Επίσης πρέπει να θωρακίσουμε, σε σχέση με την κρίση στην Κύπρο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, που το έχουμε πετύχει, αλλά και την ελληνική πραγματική οικονομία» πρόσθεσε.

Δεν τέθηκε ζήτημα ανασχηματισμού

Δεν συζητήσαμε θέμα ανασχηματισμού είπε ο Φώτης Κουβέλης. Πιο αναλυτικός ο Ευ.Βενιζέλος, ερωτηθείς έαν έθεσε θέμα ανασχηματισμού είπε:

«Αυτή ήταν μια συνάντηση αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που θέλουμε να τις κάνουμε μικρές και να τις αντιμετωπίσουμε. Ισχύει απολύτως η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να λειτουργεί με τον αποτελεσματικότερο και καλύτερο τρόπο γιατί αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης και πρωτοφανείς προκλήσεις. Αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανέναν άλλον γιατί για μας είναι ιστορικό ζήτημα να πετύχει η χώρα. Και η εμπειρία της Κύπρου διδάσκει πάρα πολλά. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Στο βίωμα της Ελλάδος αντιτάσσεται το βίωμα της Κύπρου κι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφτεί τι ζει, αλλά και τι απέφυγε. Και βεβαίως, αυτή την κυβέρνηση θέλουμε εμείς να την βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, για να αποδώσει έργο. Αυτά είναι θέματα ύπαρξης και λειτουργίας που αφορούν τα κόμματα και τους αρχηγούς των κομμάτων» τόνισε ακόμη ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό. Κι επειδή έχω ακούσει –για να μη μου κάνετε κι αυτή την ερώτηση- πάρα πολλά για το τι ρόλο παίζω εγώ, πρέπει να σας πω ότι είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι.»

» Εγώ έφυγα από Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2012 για να γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμένα με ενδιαφέρει να τα βγάλει πέρα η χώρα. Οι Έλληνες να φύγουν από αυτήν την δραματική περιδίνηση μέσα στην οποία έχουμε βρεθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό με ενδιαφέρει κι αυτό θα το πετύχουμε. Γιατί, όλοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι χωρίς δουλειά, χωρίς αλήθεια και χωρίς ενότητα δεν οδηγούμεθα πουθενά».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: