Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κοινοβουλευτική δοκιμασία Εν μέσω αντιδράσεων τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο


Εν μέσω αντιδράσεων τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητα από την κριτική που ασκείται και από βουλευτές που στηρίζουν το δικομματικό συνασπισμό, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες κατά την ψηφοφορία. Πάντα σε μια ψηφοφορία μπορεί να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι θα καταψηφίσει τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου 80, 81 και 82 που αφορούν την διοικητική μεταρρύθμιση, αν δεν εξαιρεθούν οι τρίτεκνες οικογένειες έστειλε ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ Κώστας Κοντογιώργος. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε μέτρα που δολοφονούν το κύτταρο, και της οικογένειας και της χώρας», είπε.

Στο Σύνταγμα βρίσκονται συγκεντρωμένοι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ πριν από λίγο έφθασε και πορεία σχολικών φυλάκων που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκέντρωση στην οδό Αιόλου.
Κλειστοί για την κυκλοφορία είναι οι δρόμοι γύρω από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Αμαλίας, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, η Βασιλέως Γεωργίου, η Όθωνος και η Πανεπιστημίου.
Κλειστοί είναι, από τις 5 το απόγευμα, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» με εντολή της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα παραμένει το λουκέτο στους δήμους της χώρας, καθώς οι αλλαγές της κυβέρνησης στο πολυνομοσχέδιο δεν κρίθηκαν επαρκείς. Ακαρπη απέβη την Τετάρτη και η σχεδόν τετράωρη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη και εκπροσώπους των κομμάτων.

Ομάδα δημάρχων θα παρακολουθήσει το απόγευμα τη συνεδρίαση στη Βουλή. Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη θα συνεδριάσουν όλες της Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων στη χώρα και την ερχόμενη Τετάρτη θα συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση με φωνές, απειλές και ακραίες εκφράσεις. Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν και σήμερα Τετάρτη.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του λέγοντας ότι όταν βρέθηκε στο υπουργείο το θέμα της κινητικότητας ήταν ένα «κανονικό μηδέν» και χρειάστηκαν έξι συναντήσεις με την τρόικα ώστε να αναστρέψει την κατάσταση, να πείσει την τρόικα ότι αυτή η αναστροφή μπορεί να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο και έτσι να λάβει η χώρα την δόση εφόσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή -κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα [σ.σ. μείωση ΦΠΑ στην εστίαση], είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας, που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα», τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζετε να μην μας λέτε τη δική σας πρόταση. Ένδειξη της πολιτικής που θέλετε να εφαρμόσετε, είναι αυτή που προσπάθησε να ασκήσει η Κύπρος πριν λίγο καιρό και το αποτέλεσμα το είδαμε. Επειδή, όμως, μας κατηγορήσατε ότι με τα δανεικά που λαμβάνουμε αποπληρώνουμε δάνεια, ομόλογα και τόκους, πείτε μας: Γιατί δεν εκφράσατε αντίρρηση για την αποπληρωμή ομολόγου του Μαΐου του 2012 μετά τις εκλογές;» απάντησε στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης χρέωσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, φληναφήματα, ψευδοσυναισθηματισμούς, υπεράσπιση των πιο παρωχημένων ιδεών. Ακόμα και μιαν επιτυχία που αφορά τους επιχειρηματίες, τη μείωση του ΦΠΑ, δεν μπορούν να την ανεχθούν και να χαρούν. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επένδυση στη δυστυχία του ελληνικού λαού», υποστήριξε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μητρόπουλος παρενέβη σχετικά με τα όσα ακούστηκαν χθες από συναδέλφους του όπως η Σοφία Σακοράφα και ο Βαγγέλης. Διαμαντόπουλος. Ο κ. Μητρόπουλος πήρε σαφείς αποστάσεις λέγοντας «ουδέποτε από εμένα δεν ακούσατε απαξιωτικό λόγο και εσείς και η κυβέρνηση, ούτε για μειοδοσία μίλησα, ούτε για γουναράδικα ποτέ και βέβαια αυτές οι φράσεις πρέπει να απεύχονται και να αποφεύγονται στο κοινοβούλιο».

Με μια αιχμηρή κριτική κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Απευθυνόμενος τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε «να μην παίζουν με τις αντοχές των βουλευτών, αλλά και τις δημοκρατικές αντοχές», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «προϊόν κοπτικής -ραπτικής», καθώς, όπως είπε, «δεν διατυπώθηκε άλλος εναλλακτικός δρόμος».

Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ίσως βοηθήσει ακόμα και την κυβέρνηση για μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση, πρότεινε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε σχετική παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.  Eπανέλαβε δε πως «το Μνημόνιο είναι ταφόπλακα του έθνους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπέκλεψε την ψήφο του λαού, καθώς τίποτε από όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τα κόμματα που την συγκροτούν.
 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: