Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις Σε διυπουργική εξελίχθηκε το δεύτερο ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας


test1
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντάται -για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την -τμηματική όπως φαίνεται- εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Παρών στην συνάντηση είναι και ο Φίλιππος Σαχινίδης, για να ενημερωθεί και το ΠΑΣΟΚ για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, παρόντες είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας και η πρόεδρος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, για να ενημερώσει για τραπεζικά θέματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Την προθεσμία ώς τη Δευτέρα έθεσε η Κομισιόν, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα έθεσε τελεσίγραφο τριών ημερών στην Αθήνα, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του Reuters.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις σε ένα νομοσχέδιο - «σκούπα», που θα κατατεθεί στην Βουλή ώς την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην σύσκεψη λαμβάνουν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στο Βερολίνο).
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών στο υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύει την προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το ταχύτερο δυνατό.
Η τρόικα έχει ήδη συναντηθεί με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη θα επαναληφθεί την Τετάρτη, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την παράταση που ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Πάντως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 5.000 εκπαιδευτικών που -σύμφωνα με δημοσίευμα- θα μετακινηθούν από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ούτε και τον αριθμό των 8.500 οι οποίοι αναμένεται να κριθούν πλεονάζοντες.

Στην συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη αποφασίστηκε το κενό στον EOΠYY να αντιμετωπιστεί με το claw back, δηλαδή το πλαφόν στις δαπάνες του Οργανισμού προς τα ιδιωτικά εργαστήρια και τις κλινικές.

Στην συνάντηση με τον κ. Βρούτση έγινε σαφές ότι η τρόικα πιέζει για ελαστικοποίηση των κανόνων για ομαδικές απολύσεις, καθώς και την εισφορά 2 τοις χιλίοις υπέρ ΟΑΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: