Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Όπως άρχισε, έτσι τελείωσε Φωνές και δυόμισι πορίσματα για την λίστα Λαγκάρντ


Φωνές και δυόμισι πορίσματα για την λίστα Λαγκάρντ
Από παλαιότερη συνεδρίαση της προανακριτικής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέσα σε κλίμα έντασης ολοκλήρωσε τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν δέχεται τη λήξη των εργασιών, επειδή δεν παρουσιάσθηκε στα μέλη της επιτροπής κείμενο πορίσματος, για να τεθεί σε διαβούλευση και να τοποθετηθούν τα κόμματα. Το πόρισμα της πλειοψηφίας, πάντως, που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ζητεί την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος. Δικό του πόρισμα κατέθεσε το ΚΚΕ που βλέπει ενδείξεις διάπραξης τριών αδικημάτων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και αποδίδει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ξεχωριστό πόρισμα συνέταξε η Χρυσή Αυγή, το οποίο δεν κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά -οπως αναφέρει- στον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν να τους δοθεί παράταση για την υποβολή του πορίσματος, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό. Στην συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής και ζητεί νέα συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, στην οποία να γίνει μια κανονική συζήτηση επί του πορίσματος, διότι άλλως τίθεται θέμα ακυρότητας των διαδικασιών.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας
Οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο κοινό πόρισμά τους ζητούν την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα.

Τα τρία αδικήματα είναι:

  • νόθευση σε βαθμό κακουργήματος,
  • απιστία σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και
  • παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος
Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.
Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχεία.

Το πόρισμα του ΚΚΕ

Ενδείξεις για τη διάπραξη τριών αδικημάτων από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου διαπιστώνει, στο πόρισμά του, το ΚΚΕ. Πρόκειται για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου.
Για τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι δεν αξιοποίησε τη «λίστα Λαγκάρντ» κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και για τον κ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και συνεπώς δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να «γίνουν τα δέοντα».

Το πόρισμα της ΧΑ

Στην ανακοίνωση της ΧΑ τονίζεται ότι οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα.

Ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι τα στοιχεία βοούν σε βάρος του και θα έπρεπε να βρίσκεται, ήδη, ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν δεν υπήρχε ο «κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών».

«Οι τρεις συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ (Παπανδρέου, Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου) αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Οι μαρτυρικές καταθέσεις και τα αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα που κατετέθησαν στην επιτροπή αποδεικνύουν περίτρανα τον ισχυρισμό μας αυτό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΧΑ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: