Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Με 235 «ΝΑΙ» η αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής



Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να «στριμώξει» την Αξιωματική Αντιπολίτευση - Παπαδημούλης: «Ναι» με «αστερίσκους» η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ - «Θερμό» επεισόδιο Καμμένου-Ψυχάρη

Με 235 «ΝΑΙ» από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και ορισμένων εκ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Ήδη οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει δια των εκπροσώπων τους ότι θα στηρίζουν την υπουργική ρύθμιση ενώ ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δηλώσουν «παρών».

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε την τροπολογία και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης τροπολογίας επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό γιατί στελέχη της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» έχουν εκφράσει δημόσια την διαφωνία τους με το περιεχόμενό της.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Αυγής» ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να δήλωσε πως συμφωνεί με την αναστολή της χρηματοδότησης της Χ.Α., εξήγησε όμως πως «η προσθήκη στην τροπολογία του άρθρου 187 Α γνωστού ως τρομονόμου στη βάση του οποίου θα μπορεί να ανασταλεί στο μέλλον η χρηματοδότηση εφόσον ασκηθεί δίωξη με αυτό το άρθρο, σε ένα άλλο κόμμα, είναι απαράδεκτη. Με την προσθήκη της τρομοδιάταξης του 187 Α στην τροπολογία εικάζεται αυθαίρετα ότι στο μέλλον, ενδεχομένως, κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα θα χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε ριζικά αντίθετοι στη συμπερίληψη του επικίνδυνου άρθρου 187 Α στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα αντίπαλα στρατόπεδα αναμένουν με ενδιαφέρον την στάση που θα κρατήσει κατά την ψηφοφορία τόσο ο κ. Λαφαζάνης όσο και οι βουλευτές που ανήκουν στην «αριστερή πλατφόρμα». Στην ουσία η συγκυβέρνηση ποντάρει σε πιθανές «διαρροές» που θα εκδηλωθούν είτε με «παρών» είτε με ηχηρές απουσίες, προκειμένου να μιλήσει για «διάσπαση και πολυφωνία» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει και για τις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν: α) την Δημόσια τηλεόραση η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ανανέωση συμβάσεων έως 10 μήνες των εργαζομένων του μεταβατικού σχήματος β) την υποχρεωτική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων. Η ψηφοφορία θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» με «αστερίσκους» στην τροπολογία για χρηματοδότηση Χ.Α. από Παπαδημούλη

Με «αστερίσκους» εξήγησε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης ότι θα είναι η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργική τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την θετική εισήγηση των αρμοδίων κομματικών οργάνων αναφορικά με την ρύθμιση, σημείωσε όμως ότι «λέμε «ναι» παρότι σε ορισμένα σημεία έχουμε και διατηρούμε τις απόψεις μας και τα επαναλαμβάνω:  Θα θέλαμε να εγκρίνεται η απόφαση απο τα 3/5 της Βουλή.

Τα άρθρα του ποινικού κώδικα που ψηφίστηκαν πριν από 12 χρόνια με διαφωνία της Αριστεράς θα αλλάξουν από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται κάποιος για τρομοκρατία λόγω παρακώλησης συγκοινωνίας. Όμως επειδή δεν φοβόμαστε θα στηρίζουμε την τροπολογία».

«Θερμό» επεισόδιο Καμμένου - Ψυχάρη
Και την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής θα έπρεπε να στέλνει κοινό ισχυρό μήνυμα κατά του νεοναζισμού και να διατηρήσει την σοβαρότητα που επιβάλουν οι στιγμές, η κατάσταση έγινε «μύλος» μετά από θερμό επεισόδιο του Πάνου Καμμένου με τον Ανδρέα Ψυχάρη.

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ο οποίος στην συγκεκριμένη συζήτηση επέλεξε να τοποθετηθεί σε ζήτημα που «άνοιξαν» νωρίτερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων και την πρόταση για σύσταση εξεταστικής που θα φέρουν προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν πολιτικές και ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η συζήτηση παρεκτράπηκε με αποτέλεσμα στην υπόθεση των υποβρυχίων να προστεθεί και η υπόθεση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων με τον κ. Καμμένο να λέει ότι «στις δύο υποθέσεις εμπλέκονται τα δύο αδέλφια Παπανδρέου» και αναλύοντας τον συλλογισμό του να πει μεταξύ άλλων πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να «καλύψουν εκδότες όπως ο Ψυχάρης που με τον Ρέστη είχαν κοινούς λογαριασμούς».

Επι προσωπικού ζήτησε τον λόγο ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης που απάντησε «ο κ. Καμμένος μόνο λάσπη πετάει για την ταμπακιέρα τίποτα. Για τις δικές του υποθέσεις και τα ποθεν έσχες του δεν λέει τίποτα. Το δικαστήριο σύντομα μπορεί να τον κρίνει και επισήμως καραγκιόζη».

Στον καυγά ενεπλάκη και ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης που δεν έχασε την ευκαιρία να σημειώσει «Ενημερώνω ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Μόνο το γεγονός ότι πληρώσαμε 2,7 δις ευρώ και τα πανάκριβα υποβρύχια αντι να πλέουν σκουριάζουν σε υπόστεγα ενεχυριασμένα υπερ Γερμανών και κ. Σάφα δείχνουν ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Εδώ θα κριθούν όλοι. Η ΝΔ θέλει να ξεχάσει όσα έλεγε ότι δηλαδή ο νόμος Βενιζέλου χειροτερεύει τη σύμβαση Τσοχατζόπουλου».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: