Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γερμανία Γαλλία, ΔΝΤ, ΕΚΤ WSJ: Μυστική συνάντηση για το χρέος στις Βρυξέλλες, χωρίς τον Στουρνάρα


WSJ: Μυστική συνάντηση για το χρέος στις Βρυξέλλες, χωρίς τον Στουρνάρα
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν προσκλήθηκε στην συνάντηση για το ελληνικό χρέος, λένε διεθνή μέσα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Για μυστική συνάντηση με αντικείμενο το ελληνικό χρέος στις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία μάλιστα δεν παρευρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, κάνει λόγο η Wall Street Jοurnal και άλλα διεθνή μέσα.

Στη συνάντηση, που συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν εξετάστηκε πώς θα πιεστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις -πολλές από τις οποίες συναντούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις- καθώς και πώς θα συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας στο β' εξάμηνο φέτος, το οποίο εκτιμάται στα 5-6 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, επισημαίνεται.

Τα διεθνή μέσα, σημειώνουν μάλιστα ότι στην εν λόγω συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο Γ.Στουρνάρας, που εκείνη την ώρα σε άλλη αίθουσα του ίδιου κτιρίου ενημέρωνε τους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, η Wall Street Journal, σημειώνει χαρακτηριστικά «ανώτατοι αξιωματούχοι 'το σκασαν΄ από τους συναδέλφους τους, μετά τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για μια μυστική συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ελληνική διάσωση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, ο οποίος έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη Τύπου στο ίδιο κτίριο, δεν προσκλήθηκε».

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στη WSJ πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν βάλει στον «πάγο» τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.

Οι ανησυχίες, αυξάνουν, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο.

Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: