Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Έως την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με την τρόικα


Έως την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με την τρόικα
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα και -εκτός απροόπτου- θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει, για να εγκριθεί η δόση, την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων έως την 1η Απριλίου.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν «τρεις διακριτές ενότητες»: Διαρθρωτικά μέτρα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, κ.λπ.), ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αλλαγές στο φορολογικό.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει δοθεί ακόμη το κείμενο νομοσχεδίου, αλλά όπως δήλωσε στέλεχος του, «έχουμε εννιά ημέρες και είναι αρκετός ο χρόνος για να βρεθεί λύση στα όποια προβλήματα».

«Δεν θα κινδυνεύσει η κυβέρνηση από το γάλα»

Σε ό,τι αφορά τις ενδοκυβερνητικές τριβές για διατάξεις του νομοσχεδίου, με κύριο ζήτημα αντιπαράθεσης τη συμφωνία για το γάλα, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις αντιδράσεις στελεχών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.

Δείχνουν, ωστόσο, βέβαιοι ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα τεθεί σε κίνδυνο και ότι θα βρεθεί λύση.

Ερωτηθείς για το θέμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα να υπάρχουν παραφωνίες. Και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές αν θα κατορθώσουν να είναι ένα ενιαίο κόμμα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος, δήλωσε σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές και στελέχη των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων για το γάλα: «το θέμα του γάλακτος θα το χειριστούμε» και αν χρειαστεί να γίνουν βελτιώσεις, θα γίνουν.
Υποστήριξε ότι το θέμα του γάλακτος είναι σοβαρό, ωστόσο αναρωτήθηκε: «Ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία;». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «δεν θα κριθεί η τύχη της χώρας από αυτό το θέμα και πως δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας».
Κατηγορηματικός ότι «δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή από το γάλα» εμφανίστηκε και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα. Ενώ, για το θέμα των τραπεζών, ανέφερε πως «περιμένουμε το κείμενο και θα δούμε».

Νέα συνάντηση για το κοινωνικό μέρισμα

Στη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθορίστηκε επίσης ότι η ειδική επιτροπή για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχοντας πλέον διασταυρωμένα στοιχεία από τους φορείς και βάση δεδομένων για τον καθορισμό των κριτηρίων.

Σημειώνεται, ότι στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν, από το ΠΑΣΟΚ, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κουτρουμάνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: