Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Διάσταση μεταξύ «28» και Ευρωβουλής Πριονίζει η Βρετανία την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν


Πριονίζει η Βρετανία την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν
Μάχη για το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να γίνει η επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
Με διάσταση μεταξύ Ευρωβουλής και των «28» ξεκινά η αναζήτηση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν: Η διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής μίλησε καθαρά και πρότεινε τον Γιούνκερ ως πρώτο που θα πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφία, αλλά οι ηγέτες των «28» επιφυλάσσονται και ζητούν διαβουλεύσεις με το Στρασβούργο.

Πίσω από το «ας μιλήσουμε» των ηγετών, βρίσκεται η αντίθεση του Λονδίνου στον φεντεραλιστή Γιούνκερ -η οποία έκανε και την Μέρκελ να κρατήσει χαμηλότερους τόνους. Έντονα αντιδρά το Λουξεμβούργο.

Η αναφορά της Μέρκελ μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής ήταν χαρακτηριστική: «Πρόκειται για τη δυνατότητα συνεργασίας Συμβουλίου, Ευρωβουλής και Επιτροπής» είπε. «Ξέρουμε πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία καμίας κομματικής ομάδας [στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] και πρέπει να βρεθεί ευρεία πλειοψηφία» τόνισε.

Η καγκελάριος δεν επέμεινε δηλαδή στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ. Επισήμανε φυσικά ότι ο Λουξεμβούργιος ήταν η επιλογή του ΕΛΚ με την οποία τα μέλη του κατέβηκαν στις ευρωπαϊκές εκλογές -αλλά τώρα χρειάζονται συνομιλίες. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε», είπε.

Οι «28» ανέθεσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Χερμάν βαν Ρομπάι, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα νέα προεδρεία των ομάδων στην Ευρωβουλή.

Τα εμπόδια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ δεν είναι μόνο η απουσία πλειοψηφίας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή. Εξίσου κεντρικής σημασίας είναι η αντίθεση του Λονδίνου και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Εξού και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου το πρωί της Τετάρτης: Η απόφαση των «28», είπε ο Ζαν Άσελμπορν μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, είναι «αποθαρρυντική έως και αξιολύπητη».

«Παίζουν με τον χρόνο, παίζουν με την κόπωση, με στόχο να πετύχουν στο τέλος αυτό που έχει στο κεφάλι του ο Κάμερον και μερικοί άλλοι» είπε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Οι βρετανοί Συντηρητικοί, που θεωρούν μεν φυσικό τους «συνομιλητή» το ΕΛΚ αλλά δεν είναι μέλος, βλέπουν στον Γιούνκερ ακριβώς τον τύπο του «φεντεραλιστή Ευρωπαίου των Βρυξελλών» που απεχθάνονται.

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο των «28», η Διάσκεψη των πρόεδρων της Ευρωβουλής είχε διαμηνύσει στους ηγέτες τη θέση της ότι την αναζήτηση πλειοψηφίας (την «διερευνητική», τηρουμένων των αναλογιών) πρέπει να την αναλάβει ο υποψήφιος για την Κομισιόν του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Γιούνκερ.

Τη θέση προσυπέγραψε και ο Σουλτς -επειδή στο Στρασβούργο η διαμάχη αντιμετωπίζεται ως μάχη για το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβώνας. Από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Χάνες Σβόμποντα είχε εξηγήσει, μιλώντας στο Spiegel: «Το Συμβούλιο πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί υποψήφιος χωρίς την Ευρωβουλή. Εάν εισηγηθούν ευρωσκεπτικιστή, πολύ απλά δεν θα υπάρχει πλειοψηφία στην Ευρωβουλή».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: