Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΔΝΤ: Πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε με την Ελλάδα...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / PHASMA / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣΣυμφωνία μόνο στα διαδικαστικά και απόλυτο χάσμα σε εργασιακά, ασφαλιστικό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδίως όσον αφορά στη...
δημόσια διοίκηση υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα να φέρεται να είπε ο Πόλ Τόμσεν.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημερωτική συνεδρίαση για την Ελλάδα που συγκάλεσε χθες η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η αργή πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον κ. Τόμσεν να τονίζει ότι η κατάσταση είναι «μακριά από το αν είναι ιδεώδης».

Πάντως, φέρεται να χαρακτήρισε θετική ως εξέλιξη στη διαπραγμάτευσης ότι πλέον τα ηνία της τα έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν Τόμσεν κατά το άτυπο εκτελεστικό συμβούλιο εστίασαν στο πρόβλημα της ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά την οριακή καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ την περασμένη Τρίτη, αλλά και την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις μετά και το Eurogroup της Δευτέρας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου εξέφρασε δυσφορία για την έλλειψη πρόσβασης σε υπουργούς και στοιχεία, τονίζοντας πως χωρίς τα κλιμάκια του ΔΝΤ να μπορούν να μιλούν με υπουργούς, το Ταμείο δεν μπορεί να καταλήξει σε αξιολόγηση και εκτίμηση όσον αφορά στη ρευστότητα.

Στο διά ταύτα, αγκάθια στην πορεία των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιο συγκεκριμένα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας πως σημειώνονται πισωγυρίσματα στην όποια πρόοδο είχε σημειώσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα.

Στον αντίποδα, οι δύο πλευρές από ό,τι φαίνεται συγκλίνουν στο θέμα του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο και τα «κόκκινα» δάνεια. Πάντως και σε αυτό το θέμα, ο κ. Τόμσεν παραπονέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την απουσία συγκεκριμένων αριθμητικών στόχων.

Κατά συνέπεια, Ελλάδα και ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν και για τον στόχο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αν και ο κ. Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο είναι ευέλικτο να δεχθεί ένα στόχο πλεονάσματος χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ.

Τέλος, όσον αφορά στη ρευστότητα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ επεσήμανε πως μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 11 δισ. ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα», ωστόσο δεν εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει πως το Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει χρήματα προς τη χώρα μας μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: