Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Στις 2 το μεσημέρι Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ


Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ
  (Φωτογραφία:  AP )

Αθήνα
Τηλεδιάσκεψη με θέμα την ελληνική πρόταση θα έχουν στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη είπε ότι έχει ήδη στείλει τις ελληνικές προτάσεις προς εξέταση και προχώρησε στην αποκάλυψη πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα προχωρήσουν σε «ετυμηγορία» σχετικά με την νέα πρόταση της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Παρασκευή.
Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «λεπτομερές κείμενο». Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου είπε ακόμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου.
«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα» είπε, σημειώνοντας: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς».
Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξει συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες και στις 4 θα συγκληθεί το Eurogroup.
Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της Eυρωζώνης -κάτι που απέρριψε με δήλωσή του αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανγκελα Μέρκελ.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ESM δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: