Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μαραθώνιο συμβούλιο αρχηγών Κοινή ανακοίνωση για μη μείωση των συντάξεων πρότεινε ο Αλ.Τσίπρας


Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
15 φωτογραφίες
Σε εξέλιξη είναι από τις 12:15 το μεσημέρι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία προβάλλουν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

Την έναρξη της, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μια ανάλυση για το πώς φτάσαμε έως εδώ, καθώς και πώς θα γίνονται μελλοντικά και για ποιο λόγο τα Σύμβούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος μέχρι τις 13:30 είχαν μιλήσει μόνο ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας.

Στις 14:30 έγινε διάλειμμα στη σύσκεψη, η οποία συνεχίστηκε μετά από λίγα λεπτά. Ο κ. Τσίπρας είπε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ότι η συζήτηση συνεχίζεται χαλαρά.

Σύμφωνα με διαρροές από τους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών, περίπου στις 15:30 άρχισε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, ενώ φαίνεται να ετοιμάζεται κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό.

Νωρίτερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές, τόσο ο Ιωάννης Πλακιωτάκης όσο και η κ. Γεννηματά απέρριψαν και τις δύο επιτροπές που πρότεινε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Στ.Θεοδωράκης απέρριψε την επιτροπή για το Ασφαλιστικό, συμφώνησε για την επιτροπή σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση με την προϋπόθεση να συμπεριληφθεί και ο νέος εκλογικός νόμος.

Ο Β.Λεβέντης επιτέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι κάνουν επίθεση και πετροβολούν τον κ. Τσίπρα, ενώ αυτοί έχουν φτάσει τη χώρα σε αυτό το επίπεδο.

Οι αφίξεις με καθυστέρηση

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο -λίγο πριν τις 12:00- ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε γράψει στο Facebook: «Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν 'βοήθα', τώρα μου λένε 'μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε'. Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια 'η καρδάρα με το γάλα' χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!»

Αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για να ακολουθήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματός του.

Είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Λεβέντης προσέρχεται σε Συμβούλιο και έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι συνοδευόταν από πολλά στελέχη και βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Ακολούθησε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Γιάννη Βρούτση και Γιώργο Κουμουτσάκο.

Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός έφτασε με το υπουργικό αυτοκίνητο και μπήκε στο προεδρικό μέγαρο από την δεύτερη πύλη, στο κάτω μέρος της Ηρώδου Αττικού.

Τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς προσήλθε, ως είθισται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Λίγο πριν τις 12:15 εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος.

Στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού κάθισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Φ.Γεννηματά και Π.Καμμένος και απέναντί τους οι Ι.Πλακιωτάκης, Στ.Θεοδωράκης και Β.Λεβέντης.

Περιορισμένα τα χαμόγελα και οι αβρότητες με το κλίμα να μοιάζει αρκετά παγωμένο.

Ένας από τους λίγους διαλόγους

Ελάχιστα ήταν τα «πηγαδάκια» που στήθηκαν γύρω από το τραπέζι εν αναμονή της άφιξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Πλακιωτάκη για το υπουργείο στο οποίο υπηρέτησε (σ.σ. υφυπουργός Άμυνας επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη) για να παρέμβει ο νυν υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και να συμπληρώσει ότι ο κ. Πλακιωτάκης έχει τις περισσότερες ώρες πτήσης που έκανε ποτέ υφυπουργός με F-16.

Και ένα θερμό επεισόδιο

Έξω από την αίθουσα που πραγματοποιείται το Συμβούλιο, προκλήθηκε θερμό επεισόδιο με αφορμή δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους η κ. Γεροβασίλη για τα θέματα που συζητούνται στο Συμβούλιο.

Τότε επενέβη σε έντονο ύφος ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι προσπαθεί να δώσει κλίμα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Είναι ντροπή αυτά που κάνετε» φέρεται να είπε ο κ. Κουμουτσάκος, κάνοντας παράλληλα λόγο για θεσμικό ατόπημα και απόπειρα χαλιναγώγησης των ανθρώπων του Τύπου.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: