Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Δια-σταύρωση από δηλώσεις και καταθέσεις...




Επιχείρηση σαρωτικών διασταυρώσεων όλων των εισοδημάτων, καταθέσεων, ακόμη και καθημερινών δαπανών ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των...
ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος.
Πρώτες στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν μπει όλες οι καταθέσεις, ανεξαρτήτως ονόματος δικαιούχου και ύψους ποσού, ενώ σύντομα, όπως αποκάλυψε η «Ν», στο μικροσκόπιο θα μπουν και όλες οι συναλλαγές των πωλητών που αφορούν από τις δαπάνες για κινητά, ιδιωτικά σχολεία και θεραπευτήρια, μέχρι τους λογαριασμούς που πληρώνονται σε ΔΕΗ ΔΕΗ-0,23% και ΕΥΔΑΠ.
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι από το επόμενο έτος ο κλοιός θα σφίξει ακόμη περισσότερο για όλους τους φορολογούμενους, ενώ θα γίνει ασφυκτικός για εκείνους που επί σειρά ετών απέκρυβαν εισοδήματα ή πλούτιζαν παρανόμως.
Το σχέδιο του υπ. Οικονομικών δεν έχει ορίζοντα ελέγχου μόνο ένα ή δύο χρόνια πριν, αλλά 10ετίας με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για όσους «ξέχασαν» ή εκ του πονηρού απέφευγαν την εφορία.
Οχι μόνο θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεων, ακόμη και λίγων χιλιάδων ευρώ, με τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά με την κατάρτιση του περιουσιολογίου θα «ξεσκονίζονται» όλα τα περιουσιακά στοιχεία και κυρίως εάν η απόκτησή τους δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των προηγούμενων ετών.
Το σχέδιο εξάλλου του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ορίζοντα ελέγχου μόνο ένα ή δύο χρόνια πριν, αλλά 10ετίας με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για όσους «ξέχασαν» ή εκ του πονηρού απέφευγαν την εφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ, στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, προέκυψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα ειδικά από τις διασταυρώσεις καταθέσεων και δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: