Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

«Στο ψυγείο τα σχέδια μονομερών ενεργειών» Τσίπρας: Τρία φίλτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών


Τσίπρας: Τρία φίλτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών
Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε μία δύσκολη συμφωνία, είπε ο Αλ.Τσίπρας   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Αυτό που πριν από 15 ημέρες έμοιαζε ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο, σήμερα γίνεται κοινή απόφαση των «28» και τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για την εφαρμογή της συμφωνίας η Ελλάδα θα λάβει άμεσα ουσιαστική ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό, ενώ τόνισε ότι πλέον τίθενται τρία φίλτρα τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «σημαντική διπλωματική επιτυχία» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι όλες αυτές τις ημέρες, αθόρυβα μεν αλλά σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαστήκαμε να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι το κυπριακό πρόβλημα.

Καταφέραμε -τόνισε ο κ. Τσίπρας- αθόρυβα αλλά αποφασιστικά να φύγουν από το τραπέζι αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31). Ευχαρίστησε δε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που έδωσε το κεφάλαιο 33, το οποίο είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στη Σμύρνη, όπου -όπως είπε- «θέσαμε τις βάσεις για αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα» και συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι «όποιος τολμά στην εξωτερική πολιτική, με σχέδιο, και δεν περιχαρακώνεται, έχει επιτυχίες. Όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ»

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι απολύτως στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, χωρίς παραχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε μία ουσιαστική ενίσχυση στις υποδομές και κυρίως σε προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου, με άμεση αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από τα κράτη μέλη. Άμεσα, όπως τόνισε, θα έρθουν στην Ελλάδα 2.300 άτομα. Πρόκειται για μεταφραστές, προσωπικό ασφαλείας και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι με τη συμφωνία τίθενται τρία φίλτρα για μείωση τω ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά, ή τη διατήρησή τους στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Τα τρία αυτά φίλτρα είναι: (α) Το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές ακτές που αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας (β) η δέσμευση της Τουρκία να άρει τα προσκόμματα ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να είναι αποτελεσματική, (γ) Εφόσον δεν λειτουργήσουν αυτά, δίνεται ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες, καθώς αυτοί που θα έρχονται εκτός της νόμιμης οδού δεν θα έχουν προτεραιότητα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τέλος ότι «άμεση προτεραιότητα για εμάς» είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά στην Ειδομένη, που δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών. Η ελληνική κυβέρνηση -πρόσθεσε- απευθύνει έκκληση να φύγουν από την Ειδομένη, καθώς η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους, και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: