Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον «ελιγμό» Σόιμπλε και τις απαιτήσεις για «προαιρετικά» νέα μέτρα Η συμφωνία «ξαναγράφεται», το Μαξίμου ανησυχεί


Σε διακεκαυμένη ζώνη εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας επί της πρώτης αξιολόγησης, αφού ο χρόνος εξαντλείται, ενώ ο ελιγμός του Βερολίνου και τα νέα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έβαλε στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καθιστούν την ελληνική συμφωνία σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
tsiprasmaximou
του Γιώργου Μελιγγώνη
«Τώρα ανοίγει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης». Αυτό είπε προχθές το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν βγήκε από το γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ. Επρόκειτο για την δεύτερη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με την διευθύντρια του ΔΝΤ, καθώς μεταξύ της πρώτης συνάντησης και της δεύτερης, είχε προκύψει η μυστική συνάντηση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» και οι διαρροές στην Washington Post που παρουσιάζουν τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, που θα ληφθούν μόνο αν η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους της.
Επικαιροποίηση επί τα χείρω
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη αφενός με τη «επικαιροποίηση» της συμφωνίας, η οποία «ξαναγράφεται» και τα μέτρα «βαραίνουν», επειδή έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που υπεγράφη η συμφωνία της 13ης Ιουλίου και στο ΔΝΤ ειδικά θεωρούν πως, όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός. Επίσης, οι νέες απαιτήσεις των δανειστών  ποτελούν
και μία «συμβιβαστική» κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθεί να κρατήσει το ΔΝΤ στο παιχνίδι –κάτι που για το Βερολίνο αποτελεί ύψιστη στρατηγική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα νέα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου, ενώ χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τις επιπλέον απαιτήσεις: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την
απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%», υποστηρίζει, χαρακτηριστικά, άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου,με την οποία η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις επιπρόσθετες απαιτήσεις.
Οι σκέψεις του Μαξίμου
Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση πλέον ζυγίζουν όλα τα νέα δεδομένα, μετά τον «ελιγμό» των δανειστών που καθιστά ακόμη περισσότερο σύνθετες τις συζητήσεις. Κατά πληροφορίες, η τελική στάση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και ουδείς στο Μαξίμου αποκλείει αυτή τη στιγμή την ανάληψη της δέσμευσης για επιπλέον μέτρα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση. Συν τοις άλλοις, η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, που θα οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση είτε να αναλάβει το πρόσθετο πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις νέες απαιτήσεις, είτε δηλώσει ότι τα νέα μέτρα ξεπερνούν τα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας.
Βασικό κριτήριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι, φυσικά, να μείνουν αυτά τα μέτρα «προαιρετικά»: δηλαδή, να προβλέπεται η λήψη τους μόνο εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει για το 2018 τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Παράλληλα, υπό διαπραγμάτευση παραμένει αν η κυβέρνηση απλώς θα δεσμευθεί για τα μέτρα αυτά ή αν θα πρέπει να τα νομοθετήσει αναλυτικά, ένα προς ένα, τώρα. Στην δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα προφανώς θα είναι πιο δύσκολα και το Μαξίμου ενδέχεται να πει «όχι» στους δανειστές. Τρίτον, στην κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα κρίνουν το «συνολικό πακέτο»: δηλαδή, ποια θα είναι η πρόταση των δανειστών όχι μόνο για τα επιπλέον των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέτρα, αλλά και για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: