Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Παραιτήσεις εν μέσω κλίματος διώξεων στην Τουρκία...


Μπιναλί Γιλντιρίμ και Τούρκοι στρατιωτικοί
Kαι ενώ στην Τουρκία όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας, που θα αποφασίσει με οριστικό τρόπο τις καρατομήσεις στα ανώτερα κλιμάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, παραιτήθηκαν δύο σημαντικοί στρατηγοί του...
τουρκικού Στρατού Ξηράς.

Πρόκειται για τον αρχηγό του Στρατού Ξηράς, στρατηγό Ιχσάν Ουγιάρ, και τον αρχηγό του τομέα Εκπαίδευσης και Δόγματος Διοίκησης, στρατηγός Καμίλ Μπασόγλου.

Οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί παραιτήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει σαρωτικό ανασχηματισμό στο τουρκικό στράτευμα, συνεπεία της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η συνεδρίαση, που γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Αγκυρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές, εντός της ημέρας (αντί εντός 3 ημερών που ηταν το σύνηθες), και βάσει λίστας προγραφών, την οποία έχει ήδη παραδεχθεί ο Τούρκος υπ. Ενέργειας και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν.

Ήδη χθες είχαν αποταχθεί με ταπεινωτικό τρόπο 1.684 μέλη του τουρκικού στρατεύματος, με την κατηγορία της εμπλοκής στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μεταξύ των αποταχθέντων, έπειτα από κυβερνητικό διάταγμα, είναι 87 στρατηγοί, 32 ναύαρχοι και 30 πτέραρχοι. 

Με το ίδιο διάταγμα, μάλιστα, διατάχθηκε το κλείσιμο πάνω από 130 ΜΜΕ, μεταξύ αυτών τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 23 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 45 εφημερίδες!

88 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών

Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απολύθηκαν 88 υπάλληλοι του υπουργείου του.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπέ ότι οι απολύσεις σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.Οι 88 προστίθενται στους περισσότερους από 8.000 συλληφθέντες δημοσίους υπαλλήλους -σε σύνολο περίπου 16.000 προσαχθέντων- που κατηγορούνται ή ελέγχονται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση FETÖ» του Φετουλάχ Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μποζντάγ: «Ο Γκιουλέν ίσως διαφύγει»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι ο αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες ιεροκήρυκας, Φετουλάχ Γκιουλέν, μπορεί να διαφύγει από τις ΗΠΑ.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι η Τουρκία λαμβάνει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας μπορεί να φύγει από την κατοικία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στο δίκτυο Habertutk TV, είπε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν μπορεί να διαφύγει στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική ή στην Αίγυπτο. 

Πάντως, η Αίγυπτος αρνήθηκε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τούρκο ιεροκήρυκα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, η Αίγυπτος θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα εφόσον υπάρξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: