Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Παραμένουν οι αποστάσεις στα εργασιακά...


Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου τέσσερις ώρες, το «ραντεβού» των δανειστών με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για τις αλλαγές στα εργασιακά, από όπου περνά ο...
δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ -και η σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή που θέλει να εφαρμόσει στις εργασιακές σχέσεις- αποτελεί το «βαρίδι», προκειμένου να προχωρήσουν σε σύγκλιση οι δανειστές με την ελληνική πλευρά ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κ. Αχτσιόγλου έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενδεικτικό ότι οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες κι έτσι υπάρχει σημαντικός δρόμος που θα πρέπει να διαβούν αμφότεροι, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν στα εργασιακά, τότε δεν αποκλείεται το κομμάτι αυτό να βγει από την ατζέντα ώστε να προχωρήσουν τα υπόλοιπα και να εξεταστεί αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι και η δόση την οποία θα πάρει η Αθήνα θα είναι πολύ μικρότερη από 6,1 δισ. ευρώ που αναλογούσε στο αρχικό «πακέτο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: