Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Μαρνέλλος
Συνθήκες όξυνσης του πολέμου με τη λεγόμενη νεοτρομοκρατία διαμορφώνουν οι 100 (!) σφαίρες που ρίχτηκαν από ομάδα ενόπλων με Καλάσνικοφ εναντίον έξι νεαρών αστυνομικών στην πιο μαζική επίθεση αυτού του τύπου, που κατά μια ευτυχή σύμπτωση δεν στέρησε τη ζωή κανενός. Στη συμπλήρωση... μιας εβδομάδας πιεστικών κινήσεων από την πλευρά του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με τις οποίες δεν ήταν σύμφωνοι όλοι οι αξιωματικοί, εκδηλώθηκε αυτή η αιματηρή επίθεση την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως την πιο ειδεχθή που έγινε ποτέ.
Μάλιστα η επίθεση έγινε σε μια περίοδο διοικητικών ανακατατάξεων στην Αστυνομία, που παραμένει χωρίς ηγεσία επί μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας εξελίσσεται το σύνηθες παρασκήνιο για τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στις επιχειρησιακές βαθμίδες.
Η προχθεσινοβραδινή επίθεση είχε τα χαρακτηριστικά παρόμοιων επιθέσεων που άρχισαν να εκδηλώνονται τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξ. Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα στα Εξάρχεια.
Χρησιμοποιήθηκαν αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ και μάλιστα λευκού ποινικού μητρώου στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Η εισαγωγή νέων όπλων στο προσκήνιο ερμηνεύεται από τους αρμόδιους αξιωματικούς ως εμφάνιση πρόσθετης ένοπλης ισχύος. Ακόμη η χρησιμοποίηση τριών κλεμμένων μοτοσικλετών που συνδέονται με την επίθεση από τις αρχές υποδηλώνει τη συμμετοχή τουλάχιστον έξι ατόμων στην επιχείριση.
Η επιλογή ως στόχου ομάδας αστυνομικών και με τέτοια καταιγιστική δύναμη πυρός σημαίνει για τους αρμόδιους αξιωματικούς άμεση και εσπευσμένη αντίδραση με την επιδίωξη βαριών απωλειών. Μια από τις μοτοσικλέτες που αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν είχε κλαπεί αυθημερόν. Επίσης για τέτοιου είδους επιθέσεις οι αρμόδιοι αξιωματικοί λένε ότι δεν χρειάζεται πολυήμερη προπαρασκευή.
Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που θα αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ένας συνειρμός δημιουργείται για τον Επαναστατικό Αγώνα, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν Καλάσνικοφ, ανεξαρτήτως τού ότι δεν ταυτίζονται βαλλιστικά με τα δύο που έχει ήδη χρησιμοποιήσει η οργάνωση. Δεύτερο συνειρμό δημιουργεί η ρίψη χειροβομβίδας που άφησε ελάχιστα υπολείμματα, όπως έγινε σε πρόσφατη επίθεση της ίδιας οργάνωσης.
Αλλά το κυριότερο που παραπέμπει τους αρμόδιους στον «Ε.Α.» είναι το γεγονός ότι έχει διεκδικήσει την πρωτοπορία στη νέα εποχή και είναι εύλογο να θέλει να καθορίσει τις γραμμές σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις. Μια παρατήρηση που δημιουργεί προβληματισμό είναι το γεγονός ότι ο «Ε.Α.» είχε στραφεί τους τελευταίους μήνες σε θεαματικές αλλά αναίμακτες επιθέσεις, οπότε αν πρόκειται γι' αυτόν είναι προφανές ότι μπαίνει σε διαδικασία νέας επιχειρησιακής στροφής. Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις θα δοθούν με την αναμενόμενη προκήρυξη. Στον τομέα των γενικότερων ερευνών ταξινομούνται διάφορα υλικά και γίνονται αναλύσεις υλικών που βρέθηκαν στις εγκαταλειμμένες μοτοσικλέτες, αλλά και στον χώρο της ένοπλης επίθεσης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: