Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση "γνωριμίας" Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

Ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση γνωριμίας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα απο πρόταση του σκοπιανού πρωθυπουργού στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών την Τετάρτη, κατά την οποία ο κ. Γκρούεφσκι συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την εκλογή του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

H Aθήνα σπεύδει, πάντως, να υποβαθμίσει τη συνάντηση, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για "συνάντηση γνωριμίας". Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί πιέσεις το επομενο διαστημα για την ένταξη της Fyrom στο ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Γκρούεφσκι διεμήνυσε πως "η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλει στην επίτευξη προόδου" στο θέμα της ονομασίας.

Όσον για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αρκέστηκε στην επισήμανση ότι "από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια" για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.

Και εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατό.

- Οικονομία, κλιματικές αλλαγές και συνθήκη της Λισσαβώνας στο επίκεντρο της ατζέντας της συνόδου του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: