Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μπαράζ από θετικές δηλώσεις για την ελληνική οικονομία


Μπαράζ  από θετικές  δηλώσεις για την  ελληνική οικονομία

Ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με το ‘βάρος’ που έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα στην ψυχολογία των Ελλήνων για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας μας αποπνέουν με δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως η κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το θέμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

"Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κάτι που αναγνωρίζουμε", σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

"Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κοινή μας πλατφόρμα, ωστόσο το κάθε κράτος μέλος οφείλει να αναλάβει τα κατάλληλα μέτρα", συμπλήρωσε.

Η ίδια πάντως εξέφρασε την ανησυχία της για την σταθερότητα του ευρώ. "Το ευρώ απέδειξε την αξία του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο λόγω των πολύ διαφορετικών καταστάσεων με τα δημοσιονομικά ελλείμματα στη ζώνη του ευρώ, όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε η Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε την μεγαλύτερη εδώ και ένα μήνα ποσοστιάία υποχώρηση έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας στα επίπεδα των 1,4370 δολαρίων.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup

Από την πλευρά του ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει και δε θα αφήσει το ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, , o προεδρεύων του Eurogroup δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι παράλογο. Είναι πέρα από τη σφαίρα του κατανοητού. Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει αλλά έχει μπροστά της μια τεράστια προσπάθεια.’’

"’Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως θα λύσει η ίδια τα προβλήματα που προκάλεσε στον εαυτό της. Θα ήταν λάθος να υποθέσει, ή να την αφήσει κανείς να υποθέσει πως οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματά της,’’ συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2010, ανέφερε πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, "αλλά χρειάζονται περισσότερες μειώσεις δαπανών και αύξηση εσόδων.’’

Επίσης, o Juncker δήλωσε πως το Eurogroup μπορεί να μην καταλήξει σε απόφαση για τον αντικαταστάτη του Λουκά Παπαδήμου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Ο ίδιος, τέλος, υπογράμμισε πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας δε θα είναι στην ατζέντα των συνεδριάσεων του ECOFIN και του Eurogroup.

Ο Επικεφαλής του ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε εκφράσει το πρωί (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=58613&category_id=34 το σχετικό ρεπορτάζ που ανήρτησε το protothema gr.) και ο επικεφαλής του οργανισμού κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: