Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Συρρίκνωση 2% για την οικονομία το 2009

Βαθαίνει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, καθώς κατά τη διάρκεια του 2009 σημειώθηκε συρρίκνωση 2% έναντι 1,2% που προέβλεπε το ΠΣΑ. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, συνεχίστηκε και το δ’ τρίμηνο του έτους η πτωτική πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μείωση 2,6% παρουσίασε το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας ΕΣΥΕ . Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, υποχώρησε κατά 0,8%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 έχουν αναθεωρηθεί βάσει νέων στοιχείων κλαδικών δεικτών (μεταποίηση, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, κλπ). Η σημαντικότερη μεταβολή οφείλεται στην αναθεώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η οικονομική ανάκαμψη παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2009, με το ΑΕΠ να καταγράφει οριακή αύξηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 συρρικνώθηκε κατά 2,1%, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: