Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα


Στον ορισμό συμβούλου που θα αποτιμήσει τη συμμετοχή του δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που θα συνεδριάσει στο υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται στη συνέχεια να κάνει σύγκριση με το τίμημα που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ θα λάβει υπόψη και ενδεχόμενες νέες προτάσεις από άλλους ενδιαφερόμενους, πριν δημοσιοποιήσει την οριστική του απόφαση. Κάθε περίπτωση εξετάζεται με προσοχή και με ανοιχτές διαδικασίες για όλους, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση της Eurobank, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι τράπεζες θα βγουν αλώβητες και πιο ισχυρές από τα τεστ αντοχής.

Τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των διεθνών συμβούλων που θα προσλάβει για να αποτιμήσει την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς θα περιμένει το υπουργείο Οικονομικών πριν αποφανθεί επί της αποδοχής ή μη.

"Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή- με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά- και με ανοικτές διαδικασίες για όλους", τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ και τις σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν σε εκδήλωση με θέμα "Η ελληνική οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας" της Eurobank.

Η κυβέρνηση από θέση αρχής ενθαρρύνει στρατηγικού τύπου κινήσεις στην τραπεζική αγορά δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η κινητικότητα στο χώρο, αλλά η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Ο κ. Πεταλωτής ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι το ζήτημα της εξαγοράς προκάλεσε ενδοκυβερνητικές διαταραχές και τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζικών οργανισμών.

Παρεμβαίνοντας στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η διοίκηση του ομίλου σε κίνηση εξαγοράς ή συγχώνευσης το αμέσως επόμενο διάστημα. "Η Εθνική δεν αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων", τόνισε.

Όλες οι προτάσεις αξιολογούνται και θα υπάρξει συνολική κυβερνητική τοποθέτηση, τόνισε και η υπουργός οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Συναντήσεις πραγματοποίησε με τους κ. Αλέξη Τσίπρα (πρόεδρο Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ), κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο (γραμματέα πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας), καθώς και με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα (αν. υπεύθυνο του τομέα πολιτικής ευθύνης της οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας) και κ. Χρήστο Πρωτόπαπα (βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.), σήμερα ο σύλλογος εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "αστεία την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας". Ο κύριος Τσίπρας υπογράμμισε ότι, όσοι προέτρεξαν να καλωσορίσουν αυτή την πρόταση, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Έκκληση στην κυβέρνηση, να μην αποδεχθεί την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, απηύθυνε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τόνισε ότι κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να συμμετέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε ένα δημόσιο βιώσιμο πυλώνα με κοινωνικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Λυκουρέντζος και Σταϊκούρας δήλωσαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεν υπέρ των εξαγορών & συγχωνεύσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης και στήριξης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά εκφράζεται θετικά για τη δημιουργία ενός κρατικού πυλώνα τραπεζών ισχυρού και βιώσιμου. Επιπλέον, τόνισαν ότι η προσφορά και η ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν μπορεί να αποτιμηθεί, με αποκλειστικό κριτήριο την παρούσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής του.

Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι στηρίζει τη δημιουργία ενός βιώσιμου δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει αυτό στην οικονομία της χώρας μας.

Αισιοδοξία για τα τεστ αντοχής

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του στην Eurobank εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής (stress tests) και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά.

Τα αποτελέσματα των τεστ 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων έξι ελληνικών, θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Τον Οκτώβριο θα ακολουθεί νέο τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την έκκλησή του προς τις τράπεζες, που, όπως είπε, παραδοσιακά είναι από τις πιο σημαντικές ατμομηχανές ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις.

Στις αγορές βγαίνει εκ νέου την Τρίτη η χώρα μας, με δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, προκειμένου να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ.
ΕΡΤ

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: